ACTUALITATE coface_m
Studiu Coface: insolvențele din Europa Centrală și de Est

Anul trecut, țările din regiunea Europei Centrale și de Est s-au bucurat de condiții economice favorabile. Acest lucru a condus la o situație îmbunătățită pentru întreprinderile din ECE. Numărul de insolvențe a scăzut în 2015, în 9 din 13 țări, în timp ce media ponderată a insolvențelor pe regiuni raportată la PIB a fost de -14%. Regiunea a arătat o imagine variată, cu o deteriorare de două cifre înregistrată în Ucraina și Lituania, în timp ce România și Ungaria s-au bucurat de îmbunătățiri semnificative. Coface estimează că întreprinderile vor continua să profite de condiții încurajatoare și că insolvențele companiilor vor scădea cu -5,3% în 2016.

Anul trecut, în timp ce marile piețe emergente au suferit din cauze reducerii vitezei de creștere – și chiar au înregistrat recesiuni – economiile din ECE au beneficiat de un mediu economic îmbunătățit și favorabil. Ritmul mediu de creștere a PIB-ului regional a crescut de la +2,6% în 2014, până la +3,3% în 2015. Industria exporturilor a beneficiat de o recuperare lentă, dar progresivă a principalelor sale destinații de tranzacționare, Zona Euro. Mai mult, combinația de scădere a ratei șomajului, creștere a salariilor, inflație scăzută, scădere a prețurilor pentru materii prime și cele mai scăzute rate ale dobânzii din istorie, au făcut din consumul privat un factor cheie pentru dezvoltare. Cu toate că economiile din ECE au beneficiat deja de investiții cofinanțate de UE pentru câțiva ani, ritmul de utilizare a accelerat în 2015. De asemenea, 2015 a fost ultimul cu acces la finanțarea UE din bugetul pentru perioada 2007 – 2013. Aceste investiții au avut o contribuție semnificativă la creșterea înregistrată de economiile din ECE anul trecut.

Diverse aspecte ale ECE: semne pozitive și negative din interiorul regiunii

Analizând economiile din ECE, am observat că dinamica insolvențelor a fost una variată. Cea mai puternică scădere (de aproximativ -50%) a fost înregistrată de România, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative. Cea mai mare creștere, de +20,8%, a fost înregistrată de Ucraina, care a cunoscut un alt an de recesiune, ca urmare a conflictului cu Rusia.

Sectoarele care depind în mod direct de consumul gospodăriilor au profitat de cererea tot mai mare, cu toate că piața este saturată, concurența intensă și marjele scăzute. Acest lucru a însemnat că societățile comerciale încă figurau puternic în tabloul insolvențelor. Sectorul construcțiilor a beneficiat de proiecte cofinanțate de UE anul trecut, dar comportamentul de plată este încă slab, iar companiile de construcții rămân prezente în statisticile de insolvență. Anul trecut, aproape 1% din întreprinderile active din regiunea ECE au intrat în insolvență.

Pentru majoritatea țărilor, nivelul de insolvențe încă nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008. În Republica Cehă, au fost de aproape 4 ori mai multe insolvențe decât în ​​2008, în Polonia, de 1,8 ori mai multe și în Slovenia, de 2,2 ori mai multe. În același timp, firmele insolvente din Slovacia și România încă sunt sub nivelul de dinaintea crizei.

Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolvențele din 2015 ilustrează o imagine pozitivă a companiilor din ECE. Această tendință ar trebui să persiste, deoarece corporațiile continuă să beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales în comparație cu problemele întâmpinate de multe alte economii emergente. Progresul regional este confirmat de evaluările riscului de țară realizate de Coface, incluzând mai multe îmbunătățiri în acest an. În Ianuarie, evaluarea Ungariei a fost ridicată la A4, în timp ce în Iunie, Letonia a fost actualizată și ea la A4, Lituania la A3, România la A4 și Slovenia la A3. Cele mai multe țări din ECE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil.


Perspectivă pozitivă: condiții favorabile pentru afaceri în 2016

Condițiile pentru afaceri vor rămâne încurajatoare, însă mai puțin decât anul trecut”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface pe Europa Centrală și de Est. “Estimăm că insolvențele vor scădea cu -5,3% în 2016.” Îmbunătățirea continuă pe piața forței de muncă, împreună cu creșterea încrederii, vor consolida consumul casnic transformându-l într-un motor principal de creștere a economiilor din ECE. Contribuția investițiilor nu va fi la fel de mare ca anul trecut, din cauza unui început lent de noi proiecte cu cofinanțare UE. Acest lucru slăbește expansiunea sectorului construcțiilor și diverse alte industrii asociate cu acesta.

Pe latura externă, ​​țările ECE vor rămâne exportatori activi, cu toate că încetinirea comerțului mondial le-ar putea împiedica ambițiile. Turbulențele la nivel mondial, inclusiv încetinirea mai abruptă a Chinei – care afectează în special Germania, principalul partener ECE – ar putea diminua dinamica exporturilor.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.