ACTUALITATE otel_China
Supraproducția de oțel, tema centrală a summit-ului UE – China

În zilele de 12 și 13 iulie președintele CE, Jean-Claude Juncker, împreună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, au reprezentat UE la cel de-al optisprezecelea Summit bilateral Uniunea Europeană și China, desfășurat la Beijing.

În cadrul conferinței de presă de la încheierea Summit-ului, președintele Juncker a declarat că a exprimat partenerilor chinezi îngrijorările serioase ale UE asupra capacității excedentare în domeniul producției de oțel. „Aceasta este o problemă foarte serioasă pentru Europa și pentru europeni, care a dus la pierderea unui mare număr de locuri de muncă în Europa, în trecut”, a spus el, subliniind că regulile privind piața trebuie să se aplice pentru a aborda această problemă actuală în China. Ca rezultat concret al discuțiilor sale cu omologii săi chinezi, președintele Juncker a anunțat că cele două părți au convenit să creeze un grup de lucru bilateral care va monitoriza capacitatea excedentară va verifica măsurile luate de China, cu scopul de a crea „un fel de platformă de oțel între China și Uniunea Europeană care să mențină vii dezbaterile și discuțiile pe care le avem și deciziile de monitorizare legate de supraproducția de oțel „.

Cu privire la problema acordării statutului de economie de piață pentru economia chineză, Președintele Juncker a subliniat faptul că UE,îndeplinindu-și obligațiile sale internaționale, va evalua consecințele acestui act pentru fiecare stat membru al UE, și numai în urma acestui proces se va lua o decizie a Comisiei. Colegiul va avea o dezbatere cu privire la acest lucru pe 20 iulie, a anunțat Președintele Juncker .

În aceeași zi, președintele Juncker a vorbit și la Summit-ul de afaceri UE-China, unde a subliniat angajamentul UE de a proteja industria oțelului și de a utiliza toate măsurile de protecție comercială pe care le are la dispoziție. El a avertizat asupra efectelor pe care supraproducția din sectorul oțelului le poate avea în alte sectoare.

Președintele a subliniat, de asemenea, că reformele în curs de desfășurare în China și Europa, pot să creeze oportunități reciproce, inclusiv în ceea ce privește investițiile. În concluzie, el a cerut aprofundarea parteneriatului UE-China. „Acesta îndeplinește condițiile de a deveni motorul prosperitîții și stabilității nu numai pentru cele două părți, ci și pentru economia mondială”.

Summit-ul UE-China are loc la doar câteva săptămâni după ce Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat o comunicare comună privind elementele pentru o nouă strategie a UE privind China și a oferit oportunitatea de a discuta la cel mai înalt nivel pe probleme legate de relațiile politice și economice, abordarea provocărilor globale, precum și probleme regionale și internaționale.

La summit au participat, deasemenea, și Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, Vice-președintele comisiei pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, și comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström.

Adriana Bunea

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.