nr. 158 (septembrie-octombrie 2017) tva
Toamna schimbărilor legislative ale Codului Fiscal

Toamna nu reprezintă doar trecerea la un alt anotimp sau cuantificarea rezultatelor de peste an. Acum în 2017, schimbarea anotimpului a reprezentat o abundenţă legislativă, aducătoare de importante modificări pentru contribuabilii români.Prima măsură este legată de plata defalcată a TVA şi a trecut  extrem de facil în Monitorul Oficial.

Această  ordonanţă de modificare a Codului de Procedură Fiscală va aduce  cu siguranţă, pentru toţi plătitorii de impozite din România, probleme la fel de mari precum noul sistem de gestionare al TVA.

În ciuda tuturor discuţiilor şi a protestelor din partea plătitorilor de TVA, dispoziţia legală privind plata defalcată a TVA va deveni o realitate aplicabilă de la 1 ianuarie 2018. Astfel, începând de anul viitor, toate plăţile şi încasările reprezentând TVA se vor face prin intermediul unor conturi speciale, deschise de fiecare contribuabil la Trezoreria Statului sau la băncile comerciale. Sumele care vor tranzita acele conturi vor putea fi folosite doar pentru plata TVA către furnizori sau bugetul de stat şi doar după obţinerea unei confirmări de la autoritatea fiscală, destinaţia va putea fi şi pentru alte scopuri. Noutatea  actului  normativ este dat de faptul că autorităţile fiscale se pot folosi cu prioritate din aceste conturi şi în cazul în care contribuabilii au şi alte obligaţii fiscale restante, fiscul le va reţine automat.

Costurile suplimentare generate de noua reglementare  se regăsesc în modificarea sistemelor informatice financiar contabile şi de gestiune, în activitatea  suplimentară pentru evidenţa detaliată a plăţilor  şi încasărilor, în comisioanele bancare dar şi în finanţarea deficitului de trezorerie generat de blocarea unor sume în contul de TVA. Toate aceste neajunsuri şi pierderi financiare sunt suportate din păcate de către contribuabili.

Probabil că răspunsurile la aceste probleme le vom afla la ora lecturării editorialului, având în vedere  că sistemul devine disponibil opţional începând cu 1 octombrie 2017, atunci  când voluntarii vor vedea cum funcţionează şi care sunt repercursiunile ordonanţei. Cei care optează pentru aplicarea sistemului încă din ultimul trimestru al anului 2017 beneficiază de reduceri de impozit pe profit şi pe veniturile microîntreprinderilor şi scutiri de penalităţi pentru neplata în termen a TVA. Concluzionând, putem spune că viaţa contribuabililor nu va fi deloc uşoară în lunile ce urmează având în vedere că valul schimbărilor nu se va opri aici.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.