nr. 159 (octombrie-noiembrie 2017) business-money
Ziua Mondială a Economisirii

Banca Comercială Română a sărbătorit în data de 31 octombrie, Ziua Mondială a Economisirii prin cea mai mare lecție de educație financiară din România.

Prin intermediul acestui adevărat maraton de cursuri de educaţie financiară, ne propunem ca 1.000 de participanţi din toată ţara să înveţe într-o singură zi cum să-şi gestioneze mai bine bugetul personal. Cursurile sunt susținute de profesorii de la Școala de bani, în fapt colegii noștri specializați în predarea noțiunilor de educație financiară. Participanţii vor afla cum să-şi administreze mai bine bugetul şi cum să fie conştienţi de factorii care le influenţează deciziile financiare. Astfel, vrem să contribuim la creşterea gradului de educare financiară a românilor, în condițiile în care România se află, în prezent, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonatorul programului național “Școala de bani”.

Cursurile-maraton au avut loc în  locațiile Bibliotecii Metropolitane Bucureşti din țară. Cu această ocazie s-a făcut şi un Studiu Erste: Cât mai economisesc românii ?

Suma de bani pe care oamenii o pun deoparte lunar, fie în economii, fie în investiții, a crescut, în ultimul an, în toate cele șase piețe din Europa Centrală și de Est – Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria – acoperite de cel mai nou studiu al Erste Group privind economisirea, cercetarea anuală “Money Matters”, ediția 2017.

Astfel, pentru această regiune în ansamblu, suma medie lunară economisită a fost de 91 de euro în 2017, reprezentând o creștere anuală de 10,4% față de 2016 și de 20,3% față de anul 2012. Românii au înregistrat cea mai mare creștere de la un an la altul, în privința banilor puși deoparte, ajungând la 53 de euro lunar, în creștere cu 15,2% față de anul trecut și cu 35,9% față de 2012. Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 239 de euro în fiecare lună, urmați de slovaci – 107 euro și cehi – 88 de euro. Pe locurile următoare se află croații – 63 de euro, ungurii – 53 de euro și sârbii – 37 de euro.

La nivelul întregii regiuni, studiul consemnează o creștere generală a numărului de persoane care spun că situația lor financiară generală s-a îmbunătățit în ultimul an. Tot românii conduc și aici în topul creșterilor, cu un avans de 8% în ultimul an, până la 33%, similar cu cel al cehilor, dar care au urcat până la o pondere generală de 43%. Cu toate acestea, aproape jumătate din numărul celor intervievați în România (49%) au declarat că viața lor financiară a rămas la fel. La polul opus, sârbii (35%), croații (31%) și ungurii (23%) se plâng că finanțele lor au mers mai prost în 2017.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.