9 din 10 români (93%) consideră că ar fi benefică publicarea anuală, cu titlu informativ, de către o autoritate competentă, a unor prețuri de referință pe piața de reparații auto, relevă un sondaj de opinie efectuat de IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie la solicitarea UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.
Procentul este similar (92%) și în ceea ce privește posibilitatea publicării anuale, tot cu titlu informativ, a unor prețuri de referință și pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparației celor avariate, arată același sondaj.
Prețul poliței RCA este influențat de costul despăgubirilor, iar astfel de măsuri, precum introducerea unor prețuri de referință pentru reparațiile auto și pentru rent-a-car, cu titlu informativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informați cu privire la costurile pe care le implică reparațiile în cazul în care ar fi păgubiți RCA. Astfel, s-ar putea evita eventuale costuri nejustificate cerute pentru reparația autovehiculului avariat, costuri care îi afectează în cele din urmă pe toți plătitorii de polițe RCA din România. Măsura NU ar reprezenta o co-plată pentru păgubiții RCA, ci un pas spre normalitate.
La finalul anului 2022, țara noastră avea peste 10 milioane de vehicule rutiere înmatriculate în circulație, în creștere cu peste 1 milion în ultimii doi ani. Cu circa 400.000 de accidente rutiere în fiecare an, România conduce în topul țărilor europene la acest capitol. Țara noastră se situează, de asemenea, și în topul despăgubirilor plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA (dauna medie RCA). Pe scurt: provocăm mai multe accidente decât alte țări și plătim, în medie, mai mult pentru fiecare dintre ele. Toate acestea în contextul în care numărul accidentelor rutiere și despăgubirile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influențează evoluția primelor RCA.
În tot acest context, având în vedere și falimentele recente ale unor asigurători care practicau preponderent asigurări RCA la prime nesustenabile, devine absolut necesară modificarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români. Reamintim faptul că, în ciuda dificultății de a opera pe piața RCA, asigurătorii care au rămas pe această piață au plătit anul trecut, în baza polițelor RCA, despăgubiri de circa 4 miliarde lei. Practic, în fiecare zi calendaristică a anului 2022, industria de asigurări a plătit peste 2 milioane EUR către păgubiții implicați în accidente rutiere.
Despre UNSAR
Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.