Agricultura, între realitate şi politică

Discursurile politicienilor sunt marcate de maximă îngrijorare în ceea ce privește slaba viziune a dezvoltării sectorului agro-alimentar. Întâlnirile tematice, având ca subiect priorităţile de modernizare a domeniului agricol, tratând agricultura ca pe o afacere de viitor pe bani europeni.

Aşadar, vorba românească „teoria ca teoria, dar practica ne omoară” este foarte adevărată. În cazul ţării noastre, sunt multe de întreprins, fermierii şi oamenii de afaceri care activează în sectorul agricol sunt de-a dreptul dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă în România. Mulţi dintre ei se întreabă ce ne-a mai rămas, pentru că bogăţiile ţării au fost vândute celor care au avut bani mulţi şi un sistem relaţional bine pus la punct. Asistăm neputincioşi, în fiecare zi cum politicienii, într-o miză a luptei lor acerbe, îşi bat joc şi de ceea ce a mai rămas neînstrăinat din ţară, folosind jocuri de culise care ne distrag atenţia de la adevărata realitate.

Fără exagerare, astăzi, bogăţiile subsolului şi materiile prime s-au vândut pe nimic. Pădurile, câte au mai rămas din tot ce a fost, se duc la export fără a exista o altă variantă de reîmpădurire şi, ca un paradox, sistemul de irigaţii este inexistent, în timp ce râurile brăzdează ţara în lung şi-n lat. În plus, ca o bomboană aruncată pe coliva neamului, pământurile agricole se vând pe sume de nimic străinilor. Şi uite aşa, din lipsă de finanţări şi fonduri, românii au devenit cu fiecare zi sclavi sărmani în propria ţară. Ca o urmare nefirească, satele s-au autodistrus, unele dintre ele, rămânând la stadiul de cătune cu 4-5 familii, pentru că forţa de muncă tânără s-a îndreptat spre oraş sau în străinătate în căutarea unui loc de muncă şi a asigurării unui trai decent.

Din păcate, pentru mulţi dintre români libertatea post-decembristă nu ţine de foame, iar democraţia mult dorită, transformată treptat în anarhie, le îngrunează traiul şi siguranţa. După 29 de ani, România a ajuns să plătească Europei mult mai mult decât a primit de la Uniunea Europeană, soarta românilor putând fi salvată doar de divinitate.

Astăzi, pământurile agricole au fost distruse – din lipsă de fonduri multe dintre ele sunt pârloagă, iar altele trecute din agricol în intravilan poartă pecetea boom-ului imobilliar, lovit şi el de criza economică. România are în prezent o economie îngropată de orgolii politice şi distrusă în întregime de greşelile ireparabile ale celor care ne-au păcălit că sunt buni profesionişti, buni gospodari şi excelenţi guvernanţi. Vorbe deşarte care şi-au pus amprenta pe existenţa şi evoluţia unei ţări cu un potenţial imens. Valorile noastre au fost inversate şi multe dintre ele îndepărtate pentru simplul motiv că au avut onestitatea şi verticalitatea de a atrage atenţia guvernanţilor că ceea ce fac ne duce la pierzanie şi aproape de marginea prăpastiei.

Deontologia politicii internaţionale are în subsidiarul său teorii extraordinare de guvernare care au devenit reguli de bază pentru orice politician care se respectă şi care trebuie să ştie că pentru a conduce şi gestiona bogăţiile şi potenţialul ţării, trebuie să ştie mai întâi să gestioneze sărăcia şi nevoile ei. Pentru a conduce un sector economic şi, mai mult, pentru a conduce o naţiune, trebuie să ştii să munceşti în domeniul respectiv, să-i înţelegi subtilităţile, să-i descoperi secretele şi să fii un bun ucenic, pentru a fi un conducător destoinic.

Experienţa ultimilor ani ne-a demonstrat că doctrina politicului nostru a fost una de tip mafiot, legile şi jocurile fiind făcute numai pentru marile tunuri şi ţepe, având ca efect direct starea dezastruoasă a naţiunii şi disperarea românilor accentuată cu fiecare zi.

Ca un manifest de suflet adresat tuturor celor care au pârghiile naţiunii în mâini, este apelul de a conştientiza starea în care ne aflăm şi de a gestiona potenţialul economic în favoarea românilor şi pentru România, şi nu în alte scopuri oculte. Un politician bun este apreciat şi omagiat în timp pentru ceea ce a făcut bun pentru ţara sa, iar împlinirea deplină o are atunci când lasă în urmă lucruri care-l onorează şi-l înnobilează ca om şi profesionist.

Şi pentru că România are un pământ divin şi scump, prin toate bogăţiile cu care a fost înzestrat, dragi politicieni şi specialişti din domeniul agricol, faceţi ceea ce trebuie pentru ca ogoarele să vă mulţumească în numele naţiunii. Noi, cei din media de promovare, vă vom susţine în tot ceea ce întreprindeţi pentru ca pământul să prindă viaţă aşa cum străbunii noştri l-au însufleţit, fără a avea tehnologii moderne, compensând în schimb cu sufletul, dorinţa şi dragostea de a muncii pământul.