
Activitatea şi antreprenoriatul în agricultură capătă alte dimensiuni. Criza economico-financiară generată în contextul pandemiei a adus cu ea adevărate cutremure la nivel mondial. În plus, creşterea fabuloasă a populaţiei a făcut ca una dintre meseriile de bază ale omenirii, cea de agricultor, să fie pusă pe primul loc. Astfel, criza a prioritizat şi reaşezat valorile fiecărei entităţi economice. Salariile foarte mari au fost reduse, flota de maşini a managerilor a fost restrânsă iar cheltuielile au fost atent minimizate.
Nu este un secret că în toată această perioadă criza a lăsat urme adânci pentru angajaţii din prima linie cât şi pentru cei cu o slujbe prost platite şi eventual cu familii în întreţinere. Pentru mulţi dintre ei, pierderea locului de munca a reprezentat o încercare la limita supravieţuirii. Soluţia salvatoare a stat în capacitatea lor de a se reinventa, de a urma cursuri de formare şi de a accepta provocarea într-un domeniu cu totul nou, cu credinţa că vor putea să adauge valoare economică afacerii lor.
De altfel, antreprenoriatul cere multe calităţi, dar şi curajul de a te arunca în necunoscut. Oricărui întreprinzător nu trebuie să-i lipsească încrederea în sine şi nici capacitatea de a crede ca este cel mai bun în sectorul în care se identifică. Sigur, este greu să o iei de la capăt dar cu optimism şi credinţa orice lucru nou este o oportunitate de autodepăşire profesională. Din acest motiv prima calitate a unui antreprenor trebuie să fie încrederea în sine şi în idealul său de a fi mai bun.
Întotdeauna, indiferent în ce punct vom ajunge, este important să valorificăm experienţa acumulată în timp, ceea ce va constitui un real folos. În România dezvoltarea agriculturii este o oportunitate unică de noi afaceri. Astăzi, viziunea de a dezvolta sectorul agricol în tot ansamblul său este o gură de oxigen bine venită. Pe termen lung, agricultura este cel mai profitabil sector atât în ceea ce priveşte producţia cât şi comerţul bunurilor agricole.
Cei mai buni antreprenori din agricultură vor fi cei ce se vor adapta uşor având soluţii pentru toate problemele din domeniu,urmându-şi cu pasiune, seriozitate şi profesionalism munca. De aceea, succesul economic este consecinţa firească a meseriei bine gândite şi bine făcute, urmată îndeaproape de pasiune şi ulterior, evident motivată şi de reflexul firesc şi legitim de a face profit.
În paginile revistei Business Press Agricol au fost prezentate exemplele unor antreprenori curajoşi care au demonstrat prin exemplul lor că şi în agricultură se pot dezvolta business-uri de succes. Felicitări tuturor celor care dau viaţă pământului făcându-l să rodească, certificând că agricultura este o oportunitate de anteprenoriat!