Asociația eematico anunță debutul proiectului Kitul de Arhitectură: Mini-opțional de cultură arhitecturală în şcoli

Asociația eematico anunță debutul proiectului Kitul de Arhitectură – Mini-opțional de cultură arhitecturală în oraşul Breaza, co-finanţat prin AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) sesiunea I/2024 de finanțare a proiectelor culturale, aria educație prin cultură. Proiectul urmărește transmiterea cunoștințelor arhitecturii și a patrimoniului orașului prin activități practice dedicate elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal și va ajunge pe băncile elevilor în a doua parte a anului școlar 2023-2024.

Bugetul de peste 33.000 de euro va susține și procesul de realizare al suportului de material didactic, cât și pregătirea profesorilor. Acesta va fi implementat începând din luna aprilie și se va extinde până în luna noiembrie, fiind cofinanțat și de Primăria orașului Breaza.

Proiectul Kitul de Arhitectură – Mini-opțional de cultură arhitecturală în oraşul Breaza se va adresa în prima etapă unui număr de 500 de elevi, urmând ca mai apoi să beneficieze peste 1000 de elevi din clasele 0 -12 din cadrul Liceului Teoretic Aurel Vlaicu. Kit-ul va conține un curs de 9 lecții despre arhitectură și mediul construit, cât și materiale educative de asamblat pentru elevi, activități pe calculator, tutoriale video explicative și materiale de îndrumare pentru cadrele didactice. În plus, cursurile se vor baza pe activități practice, dar vor îngloba și cunoștințe generale de arhitectură și patrimoniu.

Astfel, elevii vor avea oportunitatea de a înțelege importanța mediului construit pentru dezvoltarea sănătoasă a comunității culturii și își vor dezvolta creativitatea, gândirea critică și capacitatea de comunicare. În plus, se va testa în premieră implementarea în ciclul liceal unde absenteismul este ridicat. Proiectul are drept scop apropierea de interesele elevilor, astfel că se urmărește creșterea interesului pentru școală, iar cunoașterea patrimoniului Breaza se va face într-un mod contextualizat și aplicat.

Ne așteptăm ca perspectivele copiilor să se schimbe pe termen lung privind cunoașterea, înțelegerea și interacționarea cu mediul construit. Sperăm ca elevii  să devină cetățeni implicați, participanți activi la viața arhitecturii urbane, atât în rolul de locuitori care modelează deciziile orașului, cât și ca posibili arhitecți, constructori sau dezvoltatori. De asemenea, ne așteptăm ca cei mici să descopere și să integreze în viața lor, prin joacă, patrimoniul arhitectural și urbanistic al orașului Breaza și să devină promotori ai cunoașterii, valorificării și protejării acestuia și către alte generații, a declarat Ion Neculai președintele asociației eematico, coordonator de proiect și arhitect.

Beneficiarii principali sunt elevii, dar în aceeași măsură și cadrele didactice din Breaza. Acestea vor participa la o serie de traininguri și vor reprezenta vectori de promovare a informațiilor în rândul elevilor. În plus, materialele kiturilor de arhitectură sunt reutilizabile, putând fi implementate după încheierea proiectului și la viitoarele generații de elevi.

Proiectul reprezintă o extraordinară oportunitate pentru elevii noștri de a descoperi și de a înțelege aspecte ale arhitecturii și ale patrimoniului. Kitul de arhitectură reprezintă o lecție de viață, o formă de învățare care îmbină spiritul practic, jocul, creativitatea și ne ajută elevii să înțeleagă responsabilitatea pe care fiecare acțiune a lor o implică. Suntem fericiți, entuziasmați și așteptăm cu nerăbdare începutul cursurilor, şi deși implementarea se întinde până în luna noiembrie a anului în curs, activitățile vor continua până în luna noiembrie a anului viitor. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestui curs în școala noastră”, a afirmat prof. dr. Alina Nicola, directorul Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu”, Breaza.

Breaza este un oraș cu vechime și istorie bogată, însă se află într-o zonă care este adesea lipsită de oportunități culturale. Autoritățile locale și structurile școlare au dat dovadă de interes și deschidere privind acest proiect, astfel, au susținut de îndată această colaborare. Primăria Breaza va sprijini și financiar desfășurarea acestui curs, având rolul de co-finanțator, asigurând 10% din bugetul proiectului.

Ne dorim ca elevii din orașul Breaza să ia parte la cât mai multe activități ce le aduc un plus de valoare în drumul spre o carieră de succes. Chiar dacă aceștia nu vor fi atrași neapărat de meseria de arhitect, vor rămâne cu informații prețioase despre patrimoniu, cultură, mediul construit înconjurător. De asemenea, prin jocurile propuse, elevii își vor dezvolta gândirea  critică, creativitatea și capacitățile de comunicare. Nu putem decât să ne bucurăm de inițiativa eematico și să încurajăm participarea în număr cât mai mare atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a menționat primarul orașului Breaza, Bogdan Cristian Novac.

https://www.afcn.ro/       https://www.facebook.com/afcn.ro/?locale=ro_RO

Despre eematico

Asociația eematico este o organizație care deschide drumul spre inovație a programelor educaționale, printr-o abordare proprie menită să dezvolte abilitățile de viață pentru secolul XXI. eematico realizează acest lucru prin învățare experiențială, bazată pe joacă, procesul fundamental de învățare, precum și prin construire și cu ajutorul materialelor noastre didactice. eematico visează la o lume în care educația ține cont de cât mai multe din nevoile și aptitudinile copiilor și susțin înțelegerea, în defavoarea achiziției oarbe de concepte și metode de lucru, astfel încât aceștia să poată profita cât mai bine de cea mai fertilă perioadă a lor pentru învățare: copilăria.

Asociația se remarcă prin proiecte de care au beneficiat peste 7500 de copii de materialele didactice unice ale grupului. De asemenea, eematico a înființat primul makerspace pentru copii din România, a câștigat mai multe distincții printre care premiul LEGO Foundation în 2014 și locul 1 la Gala Societății Civile 2022, categoria Educație și a colaborat cu numeroase fundații precum Romanian American Foundation, ERSTE Foundation, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Bosch România, UiPath Foundation, Fundația Comunitară, Ashoka și altele.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”