Au fost aprobatecererile de finanțare pentru două proiecte majore ale Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj

Ministrul Lucian Bode a avut, în cea de a doua jumătate a lunii decembrie, o întrevedere cu directorii generali ai principalelor aeroporturi, membri ai Asociației Aeroporturilor din România.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat aspecte precum: proiectul noului Cod Aerian, strategiile de dezvoltare a aeroporturilor din România, implementarea Master Planului General de Transport, a Programului Național de Securitate Aeroportuară și finanțarea aeroporturilor prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Cu această ocazie ministrul Lucian Bode a precizat că au fost aprobate pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, cererile de finanțare pentru două proiecte:  “Cale de rulare paralelă cu pista” și “Echipamente  de detecție explozibil standard 3 de tip CTX”.

Prin aprobarea celor două cereri de finanțare se asigură creșterea gradului de absorbție a fondurilor comunitare.  Astfel, în prezent din sumele plătite beneficiarilor în anul 2019 în valoare de 499 mil. Euro fonduri nerambursabile, în perioada noiembrie – decembrie au fost plătite 161,4 mil. Euro (peste 32% din valoarea totală, în ultimele două luni). Menționăm că ținta asumată pentru 2019 era de 438 mil. Euro fonduri nerambursabile.

O situație similară se înregistrează și în cazul contractelor de finanțare: în perioada noiembrie – decembrie 2019, au fost semnate 6 contracte în valoare totală de 1,583 mld. Euro din care fonduri nerambursabile 1,052 mld. Euro.

Sunt partenerul vostru în dezvoltarea acestui sector iubit atât de către cei care activează în domeniu, cât și de cei care beneficiază de serviciile prestate. Toate acestea sunt rezultatul inclusiv al muncii pe care dumneavoastră în calitate de directori ai aeroporturilor o depuneți în fiecare zi. De aceea dialogul cu dumneavoastră, indiferent că sunteți sub autoritatea Ministerului sau a Consiliilor Județene, este important pentru mine și împreună sunt sigur că vom găsi soluții la toate problemele cu care vă confruntați. De aceea am cerut echipei mele din Minister ca în toate aspectele care vă privesc să existe o consultare reală” a precizat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.