Castravetele amar – o afacere de succes!

Castravetele amar o plantă specială, nepretenţioasă, perfect adaptată solului şi climei din ţara noastră şi care prezintă un avantaj colosal: este foarte bogată în insulină, funcţionând, deci ca un remediu natural atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratarea diabetului.

Cultivarea castravetelui amar, un fruct exotic care a pătruns de doar câțiva ani în România, dar care a stârnit deja un interes enorm atât în rândul agricultorilor, cât şi al consumatorilor a devenit o afacere de succes.

Castravetele amar sau momordica este o plantă din familia bostănoaselor, foarte bogată în insulină, care creşte bine în sere, iar vara pe terasa balconului sau chiar în ghiveci. De la plantă se folosesc atât fructul, cât şi lăstarii tineri şi frunzele, în salate sau în supe. El se adaptează foarte bine solului şi climei din ţara noastră şi se plantează în luna aprilie în partea de sud a ţării şi în luna mai în partea de nord, rezistând la temperaturi de până la 14 grade. Este foarte rezistent la secetă, nu necesită irigare şi nu are nici dăunător natural. Pentru coacere are nevoie de căldură, până la 32 de grade.

Cercetatorii vorbesc despre castravetele amar ca despre un adevărat panaceu. El a fost numit ”insulina vegetală”, însă are şi efecte anti-tumorale dovedite şi susţine funcţionarea unor organe importante, precum ficatul sau fierea. Fructele se pot păstra în stare proaspătă până la două săptămâni în frigider, se pot mura sau se pot usca şi măcina cu râsniţa, obţinându-se pulbere. De pe un hectar se pot obtine 40 de tone de castraveţi amari şi veniturile pot depăşi 250.000 de euro.

Castravetele amar se poate cultiva în câmp, dar şi în spaţii protejate, adică în solaria. Fiind o plantă viguroasă, care creşte mult are o capacitate foarte mare de a face boltă în sere şi din acest motiv necesită sistem de susţinere. Important de precizat este că această plantă rodeşte foarte bine, fiind puţin mai tardivă decât castravetele comun.

O plantă produce 20 de castraveţi, a căror greutate variază între 50 şi 300 de grame. Fructele sunt deosebite, având o formă zgrunţuroasă la exterior. Când ajung la maturitate, acestea creează o uşoară explozie şi aruncă seminţele în afara fructului, asigurând prin aceasta autoînsămânţarea.