Centrele de imagistică REGINA MARIA: prima și singura Rețea din România care utilizează integrat sistemul DoseWatch, pentru controlul dozelor de radiații

Centrele de imagistică REGINA MARIA au scăzut dozele de radiatii folosite la examinările CT cu 20% după instalarea, în premieră în România, a sistemului DoseWatch la nivel de rețea

Încă din 2018, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a dotat aparatele CT cu sistemul inteligent Dosewatch – un soft ultramodern, cu scopul de optimizare a expunerii la dozele de radiații. Cinci ani mai tarziu, Centrele de imagistică ale Rețelei au setat propriul standard de folosire a radiațiilor pentru investigațiile CT, reducând cu peste 20% dozele de iradiere.

REGINA MARIA este prima și singura Rețea care utilizează integrat, în toate locațiile, sistemul DoseWatch de control al dozelor de radiații. REGINA MARIA a implementat la nivel de rețea propriul sistem de management, care are acum validarea GE Healthcare. Sistemul are o importanță majoră atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Instalarea software-ului DoseWatch face parte dintr-un proiect amplu întreprins de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA pentru a oferi îngrijiri de înaltă calitate, cu cele mai avansate tehnologii, pentru a avea un impact semnificativ asupra îmbunătățirii sănătății și îngrijirii pacientului.

“Implementarea sistemului DoseWatch în întreaga Rețea de Centre de imagistică a fost un prim pas extrem de important în reducerea progresivă a dozelor de radiații folosite în imagistică, în mod special în pediatrie ori în cazul pacienților cu patologii speciale, cum ar fi pacienții oncologici, de exemplu. Pe viitor, ne dorim să devenim lideri în managementul dozelor de radiatii folosite pentru examinările CT.”, explică prof. dr. Florin Bîrsășteanu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, lider medical al Diviziei de imagistică din Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.

Tehnologia inteligentă modernă DoseWatch permite personalizarea expunerii la radiații pentru fiecare pacient în parte și este o soluție pentru aparatele CT, soluție care îi permite medicului imagist să vadă mai mult cu o doză de radiații mai mică pentru pacient. Software-ul permite, de asemenea, medicilor să urmărească istoricul dozei pacienților înregistrați în rețea.

În REGINA MARIA, avem un proces transparent față de pacient, dozele de radiații folosite pentru investigațiile CT regăsindu-se pe raportul medical al fiecărui pacient. Urmărim istoricul dozelor de radiații la care a fost expus fiecare pacient care a făcut minim o investigație computer tomograf în locațiile noastre, verificăm dozele care se cumulează în aceste cazuri și acționam în consecință pentru ajustarea dozelor în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, inclusiv pentru cei mici”, completează prof. dr. Florin Bîrsășteanu.

DoseWatch este un soft implementat cu succes în Europa, care a permis reducerea dozei de iradiere chiar și cu cu 41% in cazul CT cerebral. Investigațiile CT repetate, necesare în cazul pacienților care necesită urmărirea pe termen lung a unor afecțiuni sau monitorizarea răspunsului la tratament, pot pune probleme colaterale care sunt determinate de doza de iradiere. Tehnologia DoseWatch ajută la minimizarea expunerii pacientului la radiații, până la o limită rezonabilă, astfel încât calitatea investigației să nu fie afectată.

DoseWatch este un soft care urmărește în permanență fiecare investigație, adunând date în ceea ce privește parametrii folosiți și doza de iradiere, reușind la final să ofere date statistice pe care operatorul, împreună cu fizicienii și medicii imagiști, le pot ajusta în așa fel încât să reducă la maximum doza de iradiere pentru fiecare investigație și pentru fiecare aparat în parte.

Optimizăm dozele de radiații și facem periodic training-uri cu echipa medicală, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor pe care le oferim pacienților noștri., declară Dr. Paul Biriș, medic primar radiologie și imagistică medicală, Centru de Imagistică Campus Medical Brașov, Regina Maria.

Managementul dozelor este un instrument foarte important mai ales în pediatrie, copiii fiind mult mai sensibili la dozele de radiații la care sunt expuși și au nevoi specifice. Este un motiv în plus pentru care Rețeaua de sănătate REGINA MARIA își propune să îi familiarizeze pe pacienți cu nevoia utilizării unor doze mai mici de radiații, în special pentru investigațiile CT pentru pediatrie. Reducerea iradierii se poate face până în punctul în care nu vor apărea interferențe cu calitatea imaginilor obținute.

Avantajul pentru pacient este certitudinea că noi, medicii, reușim, fără a ne abate de la calitatea investigației, să-i oferim o examinare foarte bună calitativ, dar cu reducerea la maxim a iradierii. Avantajul pentru medic este satisfacția de a putea oferi cea mai bună opțiune în ceea ce privește raportul dintre calitatea imaginii și, implicit, calitatea rezultatului și doza de iradiere primită., completează Dr. Paul Biriș.

Zi de zi suntem expuși la surse naturale de radiații. În medie, 80% din doza anuală de radiație naturală la care suntem expuși provine din surse de radiații terestre și cosmice. Dozele folosite în Centrele de imagistica REGINA MARIA sunt monitorizate și medicii se asigură că folosesc cea mai mică doza pentru fiecare tip de investigație în parte, doza fiind diferită în funcție de cât de des s-a produs expunerea, în funcție de organul expus, dar și de vârsta persoanei expuse.

DoseWatch permite radiologilor să fie conștienți de doza pe care o folosesc pentru diferite proceduri imagistice, să aibă mai mult control asupra acestei expuneri, să optimizeze nivelurile și protocoalele de doză și să gestioneze și să instruiască angajații cu privire la utilizarea dozei în departament. DoseWatch îi ajută pe radiologi să echilibreze calitatea imaginii, reducând în același timp doza.

Sistemul DoseWatch a fost utilizat prima oară în centrele de imagistică Regina Maria din capitală, în 2018, iar din 2021 acesta a fost implementat la nivel de rețea.

 

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 14 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 740.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește peste 7.500 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 5 milioane de pacienți.