CEZ și-a scos la vânzare activele din România

Grupul ceh de energie și utilități CEZ a lansat oficial în această lună procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România.

„CEZ a.s. a lansat o testare de piață cu privire la procesul de transfer al activelor din România. Interesul confirmat în scris de către potențialii investitori va fi urmat de o invitație de a depune o ofertă neangajantă”, se arată în comunicatul companiei.

CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Potențialii investitorii își pot exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menționate, cât și în mod individual, pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piață este realizată în mod exclusiv pentru CEZ a.s. de către banca de investiții Société Générale. Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).

„Procesul de transfer al activelor din România se derulează în conformitate cu noua strategie a companiei-mamă, aprobată în luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, România, Turcia și parțial și din Polonia. Fac excepție companiile axate pe domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO), pe care CEZ dorește să le dezvolte mai departe acasă și în străinătate”, se precizează în comunicat.