Cooperativa Patria lubeniţelor Dăbuleni, un pas spre performanţă

În acest an, la Dăbuleni, s-a înfiinţat Cooperativa Patria lubeniţelor Dăbuleni, la iniţiativa conducerii primăriei din localitate şi a Direcţiei Agricole Dolj, care promovează ideea de asociere  precum şi beneficiile acesteia.

Inițial, termenul de cooperativă a fost destul de greu de acceptat făcându-se analogia cu vechile CAP-uri. Acum, însă oamenii au înţeles iar cooperativa se bucură de 56 de   membri fondatori.

„Obiectivele cooperativei sunt de recunoaşterea muncii cultivatorilor din Dăbuleni şi din punct de vedere financiar, astfel încât oamenii să nu ajungă doar să-şi poata acoperi cheltuielile, aşa cum se întâmplă în prezent, dar să obţină şi un  profit real din această cultură de pepene.  Această cultură de pepeni  sau de lubeniţe cum o numim noi, se pretează foarte bine la zona noastră, care are un pământ nisipos. Producătorii din Dăbuleni au început să renunţe la cultivarea soiul local Dulcele de Dăbuleni, care a şi impus brandul pe piaţă, alegând acum soiurile din import Pata neagră, respectiv lubeniţele închise la culoare şi Sorento lubeniţele dungate. Scopul principal al cooperativei este să se realizeze contracte cu marile magazine şi marile pieţe naţionale  dar şi să avem acces la export, pentru că această cultură este una de viitor pentru zona noastră”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Dăbuleni, Claudia Ghiţă.

În prezent, în Dăbuleni sunt  550 de producători, iar suprafaţa cultivată cu pepeni este de peste 900 de hectare. În  acest an producţia obţinută este peste media înregistrată de obicei,  cultivatorii fiind mulţumiţi de performanţa recoltelor.