Cum să prevenim virozele

Vremea rece a adus un val de viroze şi multe cazuri de gripă în România, iar epidemiologii au anunţat că numărul îmbolnăvirilor este în creștere.

Viroza, sau răceala, este o infecţie acută uşoară, ce afectează nasul şi gâtul şi determină simptome de tipul strănutului, nasului înfundat, secreţii nazale, gât iritat, febră mică şi dureri de cap. Un număr tot mai mare de oameni suferă, anual, de această afecţiune, iar cazurile se înmulţesc, în special în sezonul rece. Perioada de incubaţie a bolii este de 24-72 de ore, iar simptomele apar ca răspuns al organismului împotriva infecţiei. Nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Oricum, tratamentul are rolul de a ameliora simptomele, fără a scurta, neapărat, sau vindeca răceala. Sunt situații când răceala poate trece şi fără tratament, dar sunt și cazuri în care simptomele au o durată mai mare, de circa două săptămâni, şi necesită tratament medicamentos.

În majoritatea cazurilor de răceală, boala este uşoară şi durează 3-7 zile, deşi unele persoane pot continua să aibă simptome de tuse, strănut şi nas înfundat, până la două săptămâni. Episoadele de viroze sunt asociate uneori cu tulburări digestive şi chiar indigestii severe. „Microbii şi bacteriile se aşază pe organismele care sunt mai încărcate de toxine şi de aceea ele sunt cele mai vulnerabile. De regulă, vara se consumă nu doar legume şi fructe de sezon, ci și carne, care nu prea trebuie consumată în acest sezon, din varii motive. Oamenii intră în sezonul rece un pic cam intoxicaţi, iar viruşii îi anunţă că au o problemă şi trebuie să înceapă detoxifierea de toamnă”, a  explicat  medicul Maria Stoicescu.

În acest context, specialistul recomandă, toamna, curele de detoxifiere ale organismului cu fructe, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi care ţin răcelile departe.

Am observat adesea la pacienţii pe care îi consult că au limba încărcată, organismul s-a încărcat cu toxine şi trebuie să facă o cură de detoxifiere. Cea mai bună cură de detoxifiere se face cu fructe, în special fructele de primăvară, cireşele, vişinele, dar şi cele de vară, piersicele, fructele de pădure. Aceste fructe au o putere de detoxifiere şi de drenaj limfatic extraordinar. Cătina este foarte bogată în vitamine şi conţine nişte substanţe care stimulează serotonina, hormonul care produce linişte, calm şi destresează organismul. De asemenea, stresul este un factor predispozant la răceli şi viroze, pentru că blochează sistemul de apărare. În perioada răcelilor se recomandă să vă hidrataţi corect, cu cel puţin doi litri de lichide pe zi, să păstraţi o dietă echilibrată şi sănătoasă şi să respectaţi regimul de somn”, a mai adăugat medicul.