Pe 27 Iunie sărbătorim Ziua Internațională a Microbiomului
- 39 de trilioane de celule microbiene, inclusiv bacterii, virusuri și fungi (ciuperci) trăiesc atât pe suprafața cât și în interiorul organismului nostru[1]
- 38 de trilioane este numărul mediu total de bacterii pentru o persoană de 70 kg[2]
- În fiecare an, ziua de 27 Iunie înseamnă Ziua Internațională a Microbiomului
În fiecare an, pe 27 Iunie sărbătorim Ziua Internațională a Microbiomului, pentru a marca importanța acestui subiect cu impact global asupra medicinei și nutriției. Tema acestui an este DIVERSITATEA, potențialul pe care îl au bacteriile benefice pentru sănătatea întregului organism.
Pentru un echilibru ideal, cele mai mici schimbări pozitive aduse stilului de viață sunt câteodată și cele mai importante. O dietă echilibrată combinată cu exerciții fizice pot reduce stresul și pot accentua starea de bine.
De Ziua Internațională a Microbiomului sărbătorim DIVERSITATEA și echilibrul ideal al organismului care se simte la interior și se vede la exterior.
Bacteriile lactice sunt microorganisme vii sau „bacterii utile”. Atunci când sunt consumate în cantități adecvate, acestea pot contribui la echilibrarea și repopularea microflorei intestinale și pot avea o contribuție inclusiv în tulburările gastrointestinale. Aceste bacterii benefice, utile pot susține echilibrul intern al organismului.[3]
Ce este Microbiomul?
Microbiomul înseamnă totalitatea genelor comunităților de bacterii benefice care sunt prezente în mod natural pe piele sau intern, la nivelul mucoaselor (respiratorie, intestinală, oro-faringiană, vaginală etc) și care sunt importante pentru echilibrul întregului organism. Ele reprezintă o protecție constantă și contribuie la întărirea mecanismelor naturale de apărare. Aceste bacterii, prin substanțele pe care le produc, susțin sănătatea și starea de bine a organismului uman.
Ce înseamnă Microbiota Intestinală?
Microbiota intestinală înseamnă totalitatea comunităților de bacterii benefice care sunt prezente în mod natural pe piele sau mucoase și care sunt importante pentru echilibrul întregului organism. Microbiota intestinală este responsabilă pentru funcții vitale metabolice, de protecție și structurale, necesare pentru menținerea echilibrului intern al organismului uman. Există și factori care pot cauza un dezechilibru la nivelul microbiotei interstinale[4],[5],[6], dezechilibru ce poartă numele de disbioză. Acești factori destabilizatori ai microbiotei variază de la stilul de viață, vârsta, infecțiile virale sau bacteriene sau alte afecțiuni cronice, alimentația dezechilibrată, dar și unele medicamente precum antibioticele.
Bacteriile lactice joacă un rol important în menținerea sănătății întregului organism și vin la pachet cu mai multe beneficii:
- Contribuie la menținerea și refacerea echilibrului microbiotei intestinale[7];
- Contribuie la diminuarea efectelor adverse asociate tratamentului cu antibiotic[8];
- Contribuie la modularea compoziției și diversității microbiotei intestinale[9];
O microbiotă echilibrată este o microbiotă sănătoasă
Comunitatea bacteriană, vizibilă doar sub lentila microscopului, este vitală pentru menținerea vieții în echilibru și merită atenția noastră a tuturor în această zi specială. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care ziua de 27 Iunie înseamnă Ziua Mondială a Microbiomului. Iar anul acesta, ziua de 27 Iunie, înseamnă peste tot în lume, conștientizarea lumii vibrante și diverse a bacteriilor care sunt parte din noi și ne susțin sănătatea.
[1] Science focous. https://www.sciencefocus.com/the-human-body/human-microbiome/ Accessed on May 24, 2022.
[2] Sender R et al, PLoS Biol. 2016;14(8):e1002533
[3] https://www.ro.linex-probio.com/balance-inside-and-out/15-need-to-know-fact/
[4] Nagpal R, et al. Nutr Healthy Aging 2018;4:267–85.
[5] Boulange CL, et al. Genomic Med 2016;8:42.
[6] McBurney MI, et al. J Nutr 2019;149:1882–95.
[7] Wang X, et al., Probiotics Regulate Gut Microbiota: An Effective Method to Improve Immunity. Molecules. 2021;26(19):6076
[8] Cremonini F, et al. Am J Gastroenterol 2002;97;11:2744–9.
[9] Del Piano M, et al. J Clin Gastroenterol 2014;48:S40–6.