Elemente de unicitate ale Deltei Dunării

  • Singurele păduri de stejar pe dune de nisip din România: pădurea Letea și pădurea Caraorman, cu liane de până la 25 de metri. Cele două păduri reprezintă limita nordică pentru două specii rare în ţara noastră de stejar, frecvent întâlnite în zonele sudice ale peninsulei Balcanice şi Italice. În plus, unii stejari au peste 300 de ani.
  • Plaja Sfântu Gheorghe, care se întinde pe o suprafață de 14 km lungime, este recunoscută  pentru cel mai fin nisip din România. Ca o particularitate, adâncimea mării creste lin, fiind o zonă sigură pentru scăldatul copiilor.
  • Peste 50% din suprafața Deltei este intactă. Practic, este una dintre puținele zone din lume cu suprafețe 100% naturale.
  • Alături de români, care sunt majoritari,  în Delta Dunării trăiesc în deplină armonie alte 21 de naționalități, (printre care lipoveni, ucrainieni și turci, tătari). Datorită acestei particularitati, Delta este considerată cea mai cosmopolita unitate geografică de pe glob. În Sfantu Gheorghe, locuitorii sunt de origine ucraineană, ortodocși de rit vechi și poartă denumirea de „haholi”. Denumirea provine de la „hohol”, smoc de păr din creștetul capului ras, după modelul tătarilor Hoardei de Aur.