Grupul TRANS OIL din Republica Moldova a luat un împrumut de 240 de milioane de dolari, de la un consorțiu internațional

Grupul companiilor TRANS OIL și un consorțiu bancar internațional au semnat pe 11 iulie 2018, la Paris, un acord privind un împrumut sindicalizat în valoare de 240 milioane dolari SUA pentru achiziționarea produselor agricole din recolta anului curent de la producătorii și agenții economici din Republica Moldova.

Din consorțiul bancar internațional, condus de banca Societe Generale Paris, mai fac parte băncile  ING Belgium,  UniCredit Bank Austria AG, Black Sea Trade and Development Bank, FIMBank p.l.c, Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V., Arab Bank Ltd. si Banque Cantonale Vaudoise.

În sezonul care a inceput, Grupul TRANS OIL intenționează să cumpere peste 500 mii tone de semințe de floarea-soarelui, peste 1.2 milioane tone de cereale (grâu, orz, rapiță, porumb, mazăre) și peste 100 mii de tone de soia.

Grupul de companii Trans Oil este cel mai mare cumpărător și exportator de cereale și semințe oleaginoase din Moldova. Grupul detine: 16 silozuri de cereale în toată țara, cu o capacitate totală de stocare de peste 750 mii tone; 2 fabrici de producție a uleiului vegetal la Bălți și Ceadir-Lunga, cu o capacitate de procesare de 1,200 tone și, respectiv, 400 de tone de floarea-soarelui pe zi; 2 terminale cerealiere și un terminal pentru uleiul de floarea-soarelui în portul internațional Giurgiulești, precum și o serie de întreprinderi agricole, de transport și logistică, inclusiv în Ucraina, o flotă proprie de vagoane moderne, precum și o flotă de camioane pentru transport de mărfuri.

Recent, Grupul TRANS OIL a mărit capacitatea de transbordare a produselor agricole cu până la 1.600.000 tone pe an în portul internațional Giurgiulești și a pus în funcțiune o nouă secție de procesare a semințelor oleaginoase, care a dus la mărirea capacității de procesare până la 300 mii tone/an de floarea-soarelui la fabrica din Bălți, cea mai mare fabrică de producție a uleiului vegetal din Moldova.