În 2018, doar incertitudinea ne va guverna viaţa!

Începutul de an ne-a găsit pe toţi într-o îngrijorare severă legată de impactul măsurilor de politică fiscală anunţate de Guvern, atât din punct de vedere al costurilor generate la nivelul contribuabililor, cât şi din punct de vedere al sustenabilităţii bugetare. Introducerea mai multor modificări de politică fiscală, dar şi intenţia adoptării lor rapide au creat instabilitate şi confuzie în mediul de afaceri cu privire la impactul acestor măsuri, precum şi la procedura lor de implementare.

Frecvenţa modificărilor fiscale adoptate în regim de urgenţă a generat o presiune financiară care îngreunează mediul de afaceri din România, dar şi economia. În acest context, este evident că la nivel de ţară sunt afectate competitivitatea economică şi capacitatea de a atrage resurse pentru consolidarea sustenabilă a economiei naţionale.

Îngrijorător este impactul bugetar negativ generat de pachetul de măsuri fiscale, respectiv 5 miliarde de lei în anul 2018 şi de 3- 4 miliarde în perioada 2019 – 2021, ceea ce poate conduce la un regres economic acut. Între propunerile cu cel mai amplu impact este mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, beneficiile acestei măsuri fiind încă neclare. În schimb, implicaţiile negative la nivelul pieţei forţei de muncă, atât din punct de vedere al costurilor salariale, cât şi prin prisma tratamentelor fiscale discriminatorii între diversele categorii de contribuabili sunt evidente. Asftel, se va încuraja migrarea către forme alternative de impozitare a muncii, creându-se  adevărate presiuni pe piaţa forţei de muncă.

Categoric, abrambureala fiscală a ordonanțelor de urgență va genera o inflaţie agresivă de peste 3,2%. Analiştii vorbesc despre o depreciere a monedei naţionale, euro atingând valori de 4,7 – 4,8 lei. Acest lucru va duce la preţuri mai mari la toate produsele şi serviciile de pe piaţa românească. În acelaşi timp, românii din sistemul de stat, dar şi pensionarii vor înțelege că măririle de salarii şi de pensii nu sunt la valorile promise. Şi ratele bancare vor creşte, fie că vorbim de creditele în lei sau în euro. Acestea se vor majora din cauza măsurilor inflaţioniste şi a deprecierii monedei naţionale.

Vorbind de investiţiile străine pentru 2018, acestea vor intra în regres cu 30%. Potenţialii investitori străini manifestă deja prudenţialitate față de mediul de afaceri. Acest lucru înseamnă mai puţine finanţe în economie, dar şi o lipsă de locuri de muncă în România.

De asemenea, în anul 2018 ne vom confrunta cu un nou record negativ în ceea ce priveşte investiţiile publice. Şi pentru antreprenorii locali privaţi va fi un an greu din punct de vedere fiscal. Presiunea dobânzilor bancare, creditele neperformante, fiscalitatea pe afacere şi compeţitia firmelor din alte ţări ce au acces la facilităţi legislative sunt elemente care perturbă puternic mediul de afaceri românesc. Ca urmare a acestei abrambureli legislative, indisciplina fiscală creează mari emoţii românilor. Concluzia pentru anul 2018 este că doar incertitudinea ne va guverna viaţa.