Instabilitatea fiscală, cea mai mare provocare a anului 2019

Potrivit analiştilor şi specialiştilor în economie, România traversează vremuri tulburi iar  mediul de afaceri este puternic biciuit de rafala de modificări fiscal, 800 anunţate de legislaţie. Anul trecut cea mai mare inepţie în legislaţia fiscală a reprezentat-o  Ordonanța de Urgență 114/2018 dată de Guvern la finalul lui 2018, denumită în mediul online și „Ordonanța  Lăcomia”, care a generat  o serie controverse blamate de specialiştii financiari –bancari. Practic, mediul de business a devenit un adevărat “cobai” în experimentele propuse de guvernul României. Din păcate, instabilitatea fiscală a atins cote alarmante şi reprezintă cea mai mare provocare a anului 2019.

Astfel, scăderea investițiilor în economie, pe fondul înrăutățirii perspectivelor macroeconomice vor crea un an de standby pentru mulți investitori din România. Lipsa de predictibilitate a deciziilor administrative, evoluția pieței valutare, constrângerile semnificative din domeniul finanțărilor și accentuarea crizei de pe piața muncii vor influența în mod negativ apetitul investițional.

În acest context, în ultimii doi ani multe companii internaţionale au decis să-şi închidă activitatea cu riscul concedierii unui număr impresionant de angajaţi.

 • La începutul anului 2017, cel mai mare producător străin de textile a decis să închidă fabrica de la Urziceni, județul Ialomița, unde lucrau 350 de angajați. Principalele motive sunt creșterea costurilor de producție, cauzate de creșterea salariului minim și de deprecierea lirei sterline, ca urmare a Brexitului. Alison Hayes avea numai clienți din Anglia şi deţinea în România două fabrici, un birou de design și 1.400 de salariați.
 • Una dintre primele companii care și-au anunțat restrângerea activității din România, în ultimii doi ani, a fost Constantia Flexible, al patrulea producător mondial de ambalaje și etichete. Grupul austriac, cu clienţi precum Coca-Cola şi Sanofi, a închis, la jumătatea anului 2017, fabrica situată lângă Bucureşti, unde lucrau peste 90 de angajaţi. Ambalajele pentru clienţii din România ai grupului urmau să fe produse în Germania, Turcia şi Polonia. “Constantia Flexibles nu părăseştea, deocamdată România, ci doar închide fabrica de ambalaje de la Bucureşti. Mai avem o unitate şi la Cluj-Napoca – Novis Casa de Editură şi Tipografie. În unitatea din Bucureşti s-au făcut investiţii importante şi din cauza fiscalităţii ridicate am înregistrat pierderi consistente care ne-au determinat să închidem unitatea”, au ţinut să precizeze reprezentanţii conducerii companiei.
 • La finalul lunii februarie 2017, angajaţii companiei Lisa DLR din Pitești au intrat în şomaj tehnic, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. În timp ce își anunțau intenția de a restrânge activitatea celei mai vechi fabrici ale grupului din România – măsură care a afectat circa 800 de persoane -, germanii de la Dräxlmaier pregăteau investiții de peste 150 de milioane de euro, pentru extinderea unităților de producție din Hunedoara și Brașov. Furnizorul auto a investit în România peste o jumătate de miliard de euro și a angajat peste 15.000 de oameni.
 • În primăvara anului trecut, germanii de la Pfeifer & Langen au închis fabrica de zahăr Diamant, din Oradea, și au concediat 200 de oameni. Compania a decis să oprească producția, după ce negocierile purtate cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timişoara, pentru preluarea fabricii, au eşuat. Germanii au decis să producă zahăr Diamant în Polonia și Ucraina. Fabrica din Oradea avea o capacitate de producție de 400.000 de tone de zahăr/anual.
 • Tot anul trecut, în luna martie, Delphi, un furnizor important de electronică şi tehnologii pentru automobile, vehicule comerciale şi alte segmente de piaţă de și-a redus operaţiunile din România. Compania a renunțat la fabrica din Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, unitate de producție, în care lucrau 698 de oameni. Angajaţii au fost încurajaţi să ocupe posturile disponibile în fabricile pe care le deține compania în Moldova Nouă,Sânnicolau Mare și Ineu, şi în Centrul de Inginerie din Arad.
 • Și gigantul Airbus a amenințat Guvernul, în primăvara anului trecut, că va pleca din România. Într-un interviu pentru cotidianul La Tribune, directorul general al Airbus Helicopters, Bruno Even, s-a declarat nemulțumit că România nu cumpără elicoptere de la grupul franco-german, astfel încât să poată fi utilizată linia de asamblare a elicopterului de transport H215, de la Ghimbav (județul Brașov), inaugurată în 2016, în prezența fostului președinte, François Hollande. “Sunt pregătiți să sacrifice 50 de ani de cooperare. Este o imensă dezamăgire”.

La începutul anului, Airbus a anunțat că va construi până în 2021, o fabrică de elicoptere în Ungaria și va crea sute de locuri de muncă.

 • În decembrie,la finele anului 2018, ISS, cel mai mare furnizor mondial de servicii de curăţenie, a anunțat că se retrage de pe 13 pieţe puţin profitabile, printre care şi România. Grupul danez intenţionează să elimine circa 100.000 de locuri de muncă, adică aproximativ o cincime din forţa sa de muncă globală. ISS, unul dintre cei mai importanţi angajatori din Europa, a decis să adopte aceste măsuri drastice după ce acţiunile sale au înregistrat o scădere de 18 la sută, în 2018.
 • Potrivit Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK România, reprezentanții companiilor germane avertizează că există pericolul ca acestea să-și regândească modelul de business. Aceasta poate însemna că unele firme – mai ales cele din industria prelucrătoare – își vor reduce anumite activități sau, pe viitor, vor renunță complet la ele. “Nu-mi fac griji pentru firmele austriece. Sunt companii mari, ca OMV sau Erste Bank, care lucrează în multe state, iar România este o parte mai mică a activităţii. Ele ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar în mod cinstit nu-mi fac griji pentru ele. Dacă e să-mi fac griji, mi-aş face griji pentru mediul economic românesc, pentru România, ca mediu de investiţii. Mă gândesc mai mult la locurile de muncă, la oamenii care ar putea să-şi piardă sursa de venit, dacă în mediul bancar, în domeniul gazelor naturale, se produc nişte efecte. Atunci când se ia o decizie, e bine să se ia în calcul şi ce se va întâmpla şi la sfârşitul zilei”, a atras atenţia cancelarul austriac, Sebastian Kurz.
 • Gigantul elveţian Nestlé, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, a anunțat la începutul lunii, că va închide singura fabrica pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe. Brandurile produse la Timişoara nu vor dispărea de pe piaţă, fiindcă producţia va fi mutată în Ungaria. Nestlé și-a început activitatea în România în 1995, cu șase angajați. În prima fază, principalul rol era importul de cereale, cafea, hrană pentru bebeluși, supa Maggi și condimente. Grupul elveţian are acum în România circa 900 de salariaţi, dintre care circa 400 în fabrica din Timişoara. Pentru moment, Nestlé a anunțat că nu va renunța la activitatea din București și că va păstra și echipa din centrul de servicii financiare, Nestlé Regional Cost Competence Centre, din Timișoara, unde lucrează 30 de oameni. Grupului Nestlé a anunţat deja că va renunța, până în mai, la unitatea de producție de la Timișoara, și va concedia aproape 400 de angajaţi.
 • Chiar dacă a anunțat, deocamdată, doar o reașezare a activităților din România, germanii de la Gothaer, una dintre cele mai importante societăţi de asigurări din țara de origine, sunt pe picior de plecare. Noua strategie a grupului va fi anunțată în primul trimestru din 2019. În peste cinci ani de prezență în România, Gothaer Asigurări Reasigurări a plătit circa 50 de milioane de euro, în peste 32.000 de dosare de daună, pentru mai mult de 375.000 de clienți.
 • La sfârşitul acestei luni, cea mai sigură companie aeriană din Europa de Vest, TAP Air Portugal se retrage de pe piaţa din România, din cauza profitabilităţii scăzute pe rutele operate. Aceasta a fost a doua încercare de operare a operatorului aerian TAP Air Portugal pe piaţa din România. “Operarea reluată şi-a dovedit, încă o dată, profitabilitatea scăzută, care n-ar justifica continuarea zborurilor pe ruta Lisabona-Bucureşti”, au precizat reprezentanţii companiei TAP Air Portugal, revenită în România în iulie 2017, cu zboruri directe pe ruta Lisabona-Bucureşti. Compania a renunţat la România şi în 2016. TAP Air Portugal a fost desemnată, în 2018, cea mai sigură companie aeriană din Europa de Vest, conform unui raport JACDEC privind siguranţa companiilor aeriene
 • Compania Hanes Global Supply Chain România, fosta Rosko Textil, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața textilelor a închis fabrica pe care o deţinea în județul Arad. Compania care deține brandul Champion a anunţat că pleacă din România din Arad și renunță la 1.000 de angajați.
 • În timp ce unele afaceri  din România caută zone mai primitoare, alți investitori renunță la investițiile planificate. Astfel, germanii de la Wielpütz au renunţat să construiască fabrica de subansamble auto pe care intenționau să o ridice la Craiova. Wielpütz – care lucrează cu producători de renume mondial, precum Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors ori Ford care urma să creeze 500 de locuri de muncă, iar o parte dintre angajați lucrau deja de câteva luni în Germania. Germanii au închiriat trei hectare de teren în High-Tech Industry Park, platforma economică a Consiliului Județean Dolj. Investiția anunțată era de zece milioane euro, ceremonia de preluare a terenului și de deschidere a șantierului pentru fabrică a avut loc în mai, iar producția urma să înceapă la 1 septembrie 2018.

“Respect înseamnă și un dialog serios și real între mediul de afaceri și instituțiile statului, de la egal la egal. În ultima vreme, putem spune, însă, și nu mai e nici un secret, că modificările legislative au depășit măsura normală pentru o țară vestică”, a spus Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, îngrijorat de efectele instabilităţii fiscale şi legislative.