Iridex Group Plastic semnalează o necesitate tot mai mare a sistemelor de irigații în agricultura românească

Iridex Group Plastic, companie românească cu tradiție în domeniul protecției mediului, a observat o cerere tot mai mare de sisteme de irigații pentru o agricultură performantă. În același timp se remarcă un interes în creștere din partea fermierilor români pentru soluțiile de irigare, care îi pot ajuta să își îmbunătățească semnificativ producția.

Schimbările climatice și globalizarea sunt la ora actuală principalele provocări cu care se confruntă fermierii din toată lumea, căci sunt nevoiți să activeze pe o piață cu concurență tot mai puternică, în condiții de mediu nu tocmai favorabile. În acest context, producătorii români încep să realizeze cât de importantă este apa, astfel că în prezent peste 300 OUAI-uri (Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii) sunt reabilitate sau în curs de reabilitare. De exemplu, este deja de notorietate faptul că în Insula Mare a Brăilei se obțin producții foarte bune, chiar și în anii secetoși, față de alte zone ale țării, care nu folosesc sisteme de irigații. În anul 2012 – an caracterizat de o secetă puternică – producția în această regiune a fost de peste 6 tone de grâu la hectar, în condițiile în care în alte regiuni nu s-au obținut nici 3.5 tone de grâu la hectar. Desigur că există și perioade de ploi abundente, dar acestea alternează aproape în fiecare an cu episoade lungi de secetă, astfel că fermierii nu se mai pot baza pe agricultura neirigată. Pentru obținerea unor culturi sigure, sănătoase și profitabile, plantele au nevoie de apă, tratamente și fertilizări regulate, în funcție de necesități, pe toată durata existenței lor. Astfel, urmează însămânțarea culturilor de toamnă, care necesită apă imediat în perioada imediat următoare, iar previziunile meteorologice nu sunt încurajatoare.

Dimensionarea corectă a regimului de irigare

În condițiile economiei de piață, derularea de programe de investiții în implementarea și modernizarea infrastructurii de irigații nu mai reprezintă obligația exclusivă a statului, ci este o investiție necesară pentru creșterea eficienței unei afaceri din domeniul agricol. Așadar, domeniul irigațiilor este unul complex, care presupune multe cunoștințe, atât despre mediul înconjurător, cât și despre cultura care trebuie susținută sau despre tehnologia disponibilă pe piață. Dimensionarea corectă a regimului de irigare pe coordonatele cantitate/ timp, modul de aplicare al irigațiilor, norma de irigație, momentul aplicării, intervalul dintre irigări și schema de irigare diferă de la o cultură la alta, de la o zonă climatică la alta și de la o perioadă climatică la alta, precum și în funcție de caracteristicile hidro-fizice ale solului, de condițiile hidro-geologice, de nivelul agrotehnicii aplicate, de diverse condiții specifice sistemului de irigație respectiv. Numai prin cunoașterea tuturor acestor date, fermierul poate administra cantitatea necesară de apă, la momentul optim și fără a produce exces de umiditate, pentru a asigura recoltelor maximum de productivitate. Din acest motiv, Iridex Group Plastic recomandă apelarea la consultanță specializată și pune la dispoziție diverse sisteme de irigații, concepute pentru a răspunde tuturor cerințelor actuale și viitoare. Oferta este flexibilă, fiind concepută pentru orice buget, permițându-le utilizatorilor fie să achiziționeze produsele, fie să le închirieze pe perioade de timp determinate. În ambele cazuri pot beneficia de suport tehnic gratuit la stabilirea tipului de utilaj necesar fiecărui proiect, respectiv cu situația concretă din teren.

Recomandări și consultanță pentru cele mai potrivite sisteme și accesorii

Pentru a implementa în România cele mai noi și facile tehnologii în domeniul agriculturii, dar în același timp la prețuri avantajoase, Iridex Group Plastic distribuie oficial sistemele IRRIMEC/ OTECH, care includ rampe cu deplasare laterală și pivoți, țevi de aluminiu, pompe verticale, pompe pentru ape uzate, sisteme de cuplare, sprinklere și sisteme subterane, tamburi și motopompe. Totodată, clienților companiei li se oferă suport pentru proiectarea, instalarea și întreținerea acestor sisteme de irigații, precum și indicații cu privire la suprafața care poate fi irigată din fiecare sursă disponibilă pe baza debitelor disponibile și recomandări de echipamente și modele în funcție de tipul de cultură cu necesitățile sale specifice și de proprietățile apei de irigare.

Astfel, Iridex Group Plastic oferă în prezent sisteme auto-deplasabile de tip pivot, sisteme auto-deplasabile cu deplasare liniară, sisteme cu tambur și furtun, motopompe și pompe acționate la priză de tractor, pompe cu alimentare solară, echipamente de irigat pentru terenuri de sport, spații verzi și grădini, venind astfel în sprijinul fermierilor de toate felurile, indiferent de tipul sau dimensiunile culturii. Dintre acestea, sistemul de irigații pivot și cel liniar sunt sisteme cu anvergură mare, concepute în vederea automatizării aplicării udărilor, cu randament și uniformitate ridicate, compensând, astfel, costurile de achiziționare, folosire și întreținere. Ele sunt produse de OTECH și beneficiază de ranforsări puternice pentru condiții de climă dificile și de cea mai bună protecție împotriva coroziunii disponibilă în industria modernă, datorată execuției din oțel acoperit prin zincare termică. Ca surse de alimentare cu apă, instalațiile pot folosi atât rețelele de hidranți, cât și sursele naturale, precum  lacuri și râuri, echipa de tehnicieni Iridex Group Plastic asigurând configurarea optimă a sistemului de irigat și a instalației de pompare. Atât sistemul de irigat pivot, cât și cel liniar, permit un control în proporție de 95% a apei aplicate pe suprafața de udat, obținându-se randamente mult îmbunătățite prin reducerea forței de muncă cu 70%, diminuarea consumului de apă cu 70% și al celui de substanțe chimice cu 50%.

Pe lângă sistemele de irigații complete, oferta Iridex Group Plastic mai include o serie de accesorii de ultimă generație, printre care prelungitorul pendulant cu pivotare dublă sau aripi gemene pentru reducerea consumului de energie și posibilitatea defectării echipamentului, pivoții HD autopropulsați de o turbină care transformă energia apei în mișcare sau aripile pliabile cu pivotare dublă, care irigă ca o soluție de tip pivot și se deplasează ca o soluție liniară. De peste 15 ani Iridex Group Plastic distribuie în România sisteme de irigații IRRIMEC care s-au bucurat în toată această perioadă de un succes formidabil. Mai mult decât atât, primele modele cu tambur puse pe piață funcționează fără probleme și în prezent, demonstrând, pe de o parte, calitatea deosebită și fiabilitatea de top a acestor produse, iar pe de altă parte, experiența Iridex Group Plastic în domeniul irigațiilor și dedicarea companiei pentru susținerea fermierilor români.

IridexGroupPlastic_Irigatii1