Mediul de afaceri privat, sclav pe plantaţie, va fi controlat ca la carte de ANAF!

Guvernul promitea la finele anului trecut o serie măsuri menite să contribuie la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor. Printre angajamentele legislativului se află şi înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, prin acest mecanism, peste10 miliarde de euro vor fi puse la bătaie de stat pentru investiţii în zonele rurale. De asemenea, executivul a promis şi construirea prin programul growth a cel puţin o mie de grădiniţe cu profil sportiv. Astfel, pe o suprafaţă de 5000 de mp se vor face investiţii în parteneriat public- privat, 500 de mii de euro, fiind alocarile bugetare.

Programul staţiuni balneare include finanţarea pe bază de scheme de ajutor de stat în limita a 200 de mii de euro pentru 31 de staţiuni balneoclimaterice. În cadrul programului intră şi reabilitarea, modernizarea infrastructurii de transport, a capacităţii  de tratament balnear, a echipamentelor, mobilierului şi aparaturii medicale.

Pensionarii au primit şi ei promisiunea că de la 1 septembrie 2019, punctul de pensie va creşte la 1265 de lei, iar indemnizația socială pentru pensionari va fi de704.

Şi în învăţământ salariul se va majora, dar de la 1 septembrie 2020, anul acesta alocările pentru educaţie faţă de 2018 au o cotă de creştere cu 15%. Bugetarii, însă vor primi, în continuare, voucherele de vacanţă în valoare de 1450 de lei.

Acestea sunt promisiuni, că doar nu doare gura pe nimeni să vorbească. Ceea ce ştim noi, ca mediu de afaceri este că 2019 vine cu măsuri fiscale fără precedent. Începând cu 1 ianuarie 2019, au intrat în vigoare o serie noutăţi în materie de fiscalitate, precum taxe, plata amenzilor în cont unic, obligaţii pentru ONG-uri şi societăţile comerciale, toate menite să înrobească contribuabilul.

În plus, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru formată din specialiști din cadrul Agenției, care va iniția verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică. Aceste controale vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozițiile Codului de Procedură Fiscală precum și a legislației din domeniu. Printr-un comunicat de presă, ANAF a anunțat că a demarat operațiunea „Iceberg”, prin care companiile din România vor fi verificate pe parcursul acestui an.

Operațiunea „Iceberg” declanșată de ANAF va acoperi toate domeniile de activitate economică şi presupune intensificarea controalelor și eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menținerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfășoară activități în România. Potrivit ANAF, principalele direcții de acțiune, în perioada următoare, sunt: combaterea fenomenului externalizării profitului și verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii în grupul din care fac parte.

Lista principalelor direcţii de acțiune, potrivit ANAF, cu destructurarea lanțurilor tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin identificarea și instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicații fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.

Aproape 100 de miliarde de lei, la atât se ridicau la finele anului trecut obligaţiile restante ale firmelor şi persoanelor fizice la bugetul consolidat. Mare parte din datorii sunt greu de recuperat, principalii beneficiari fiind companiile deţinute de stat, care, în ultimii ani, au acumulat obligaţii uriașe. În acest context, autorităţile  pregătesc fără scrupule o amnistie fiscală.

Ce înseamnă acest lucru? Simplu, guvernul vrea să șteargă cu buretele obligațiile restante de zeci de miliarde de lei ale societăţilor de stat prin această amnistie fiscală în timp ce mediul de afaceri privat, sclav pe plantaţie va fi controlat ca la carte de ANAF. Cică această propunere este gândită ca un stimulent pentru economia românească. Cam cum sună?!