Mierea românească este un antibiotic mai puternic decât mierea Manuka

Mierea românească este un antibiotic chiar mai puternic decât mierea Manuka, produsă în Noua Zeelandă și celebră în lume pentru calitățile sale antibacteriene. Comparația a fost făcută în laboratoare din România și Elveția. Pe baza acestor rezultate, doi cercetători din Oradea vor să producă un supliment alimentar pe bază de miere.

Mai multe tipuri de miere din România, Elveția și Noua Zeelandă au fost analizate în laboratoare din Oradea, Cluj Napoca și din Elveția. În studiu au fost folosite cele mai cunoscute bacterii: stafilococul auriu și E coli. Iar rezultatele au aratat că mierea românească are cele mai puternice proprietăți antibacteriene.

Cei doi cercetători orădeni implicați în proiect vor să lanseze un produs antibacterian pe bază de miere.

“Rezultatele au fost surprinzătoare, prin faptul că s-a dovedit prin testări de laborator că mierea românească și cea elvețiană au o activitate antibacteriană similară sau chiar superioară mierii de Manuka”, a spus cercetătorul Simona Bişboacă.

La rândul său cercetătorul Ionuţ Bişboacă a explicat că: ”Scopul a fost să demonstrăm, în primul rând pentru noi, că mierea românească este net superioară unei mieri aduse de peste mări și țări”.

În ciuda numeroaselor proprietăți binefăcătoare ale mierii, în România consumul este mult sub media europeană.