Neurofeedback-ul, o terapie non-invazivă pentru sănătate și performanță!

“Avem un creier, să-l folosim!”

Interviu cu Lidia Truică, master în neurobiologie și terapeut neurofeedback

Vă rugăm să ne spuneți în ce constă terapia neurofeeback?

Terapia Neurofeedback a apărut în urmă  cu 75 de ani și a fost folosită pentru prima dată de către NASA în antrenamentul astronauților, fiind inclusă în programele lor de antrenament și în prezent. Și dacă pentru astronauții NASA a adus beneficii, de ce să nu o folosim? Neurofeeback- ul este o metodă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Mai este denumit și EEG Biofeedback, pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). În această terapie este important să ai noțiuni de EEG, care îți pot oferi informații prețioase despre activitatea creierului unei persoane. Rezultatele obținute se bazează pe autoreglarea creierului, care permite sistemului nervos să funcționeze mai bine, iar odată reglat sistemul nervos și alte sisteme, cum este, de exemplu, cel endocrin, se reglează. Avem la îndemână această posibilitate de a ne îmbunătăți activitatea creierului, atât în cazul unor disfuncții, care duc la tulburări precum depresia sau anxietatea, dar și atunci când ne dorim să fim mai buni în ceea ce facem, să ne pregătim pentru un examen, pentru o competiție sportivă etc. Deviza mea este: Avem un creier să-l folosim!. Este o terapie non-invazivă, asistată de computer, fără efecte secundare.

Concret, cum funcționează terapia cu Neurofeedback?

Neurofeedback-ul este o terapie strict personalizată, întrucât suntem foarte diferiți și un protocol pe care îl aplici unei persone nu funcționează neapărat la fel de bine și la o altă persoană. Așadar, pentru început se face o anamneză foarte detaliată pentru a cunoaște cât mai bine omul cu care urmează să lucrezi. Ca tehnică de lucru, terapia se bazează pe tehnica EEG. Adică, sunt plasați electrozi pe scalp. Rolul acestora este de a culege informații despre activitatea electrică a creierului. Mai departe,, acestea sunt transpuse într-un graphic EEG pe computerul terapeutului. Semnalul este prelucrat, iar către feedback-ul (filmulețul) la care se uită subiectul sunt transmiși stimuli luminoși și auditivi. De asemenea, subiectul este recompensat prin stimuli tactili. Este recomandat să se facă 2-3 ședințe pe săptămână fiind necesare pentru stabilizare minimum  20 de ședinte. Este un process de învățare. Creierul învață să funcționeze diferit și ca orice proces de învățare este nevoie de repetare, iar după ce învățăm este nevoie să și consolidăm ce am învățat.  Pot spune că este o “sculptare” a creierului cu ajutorul computerului, care se bazează pe neuroplasticitate. Neuroplasticitatea ne poate ajuta să descoperim că avem resurse nebănuite de a deveni cine ne dorim cu adevărat, ne ajută să schimbăm paradigma. Acest organ, poate cel mai complex din univers, este departe de a fi descifrat, dar atât cât ni se dezvăluie și putem să facem ceva pentru a ne îmbunătăți sănătatea, performațele intelectuale și fizice, consider că e bine să o facem, Orice terapie care poate ajuta omul, trebuie folosită. Doresc să subliniez faptul că terapeutul nu intervine cu nimic asupra creierului presoanei cu care lucrează. Practic, în timpul terapiei neurofeedback, creierul se autoreglează.

Cine poate apela la terapia cu Neurofeedback?

La terapia cu neurofeedback pot apela toate acele persone cu o activitate psihică intensă și care lucrează în mediu de stres. Aici i-aș aminti pe toți cei care activează în mediul corpratist, medici chirurgi, copii cu diverse probleme de atenție, memorie, sportivi, artiști, elevi, studenți, oameni de afaceri, persone active care doresc să-și îmbunătățească și să-și mențină starea de bine, performanțele și pentru sporirea capacitatii de focusare pe obiective, planificare, organizare, control. Dar, în aceeași măsură, neurofeedback-ul se adresează și celor cu depresie, anxietatea, ADHD și ADD, autism, ADHD, ADD, dependente, abuz de substante, durere cronică, traume si tulburari de stres post-traumatic, migrene, dureri de cap, stress, fibromialgie, insomnii,  tulburări de alimentație, tinnitus, tulburări de alimentație, simptome premenstruale. Chiar un articol științific publicat recent sublinia faptul că neurofeedback-ul se poate dovedi deosebit de util în stadiile incipiente după accident vascular cerebral, când nu sunt posibile sau recomandate intervenții fizice extenuante. În plus, antrenamentul cu neurofeedback în stadiul cronic al accidentului vascular cerebral, în care recuperarea spontană s-a oprit, poate declanșa reorganizarea funcțională în alte părți cerebrale, ceea ce poate duce la o recuperare comportamentală, care altfel nu ar avea loc. De asemenea, în cazul diabetului, o dietă strictă și mișcare, combinate cu neurofeedback, pot conduce la o scădere a glicemiei. Are o aplicabilitate foarte largă. Neurofeedback-ul nu exclude alte terapii și se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la copii, la seniori.

Unde vă pot contacta cei care doresc să apeleze la terapia cu Neurofeedback?

Cei care vor să apeleze la această terapie modernă pot să mă contacteze la numărul de telefon 0722.212.681 sau la adresa de e-mail: truica.lidia@gmail.com.

Lidia Truică

Pregătire

  • Master în neurobiologie, titlu obținut la Universitatea București
  • Absolvent de studii de neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
  • Stagiu de pregătire practică în EEG, timp de doi ani , în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale de la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”
  • Specialist în neurofeedback
  • Consilier de dezvoltare personală
  • În prezent, studiază Psihologia