Interviu cu Lidia Truică, master în Neurobiologie și specialist în neurofeedback
Depresia este o boală globală în privința căreia specialiștii în sănătate mintală atrag tot mai insistent atenția, în ultimii ani. În România, un studiu publicat în urmă cu câțiva ani, arăta că aproape un milion de români sunt diagnosticați anual cu depresie. Neurofeedback-ul este o terapie bazată pe autoreglarea creierului, la care se poate apela în caz de depresie. Este non – invazivă și nu are efecte secundare, iar beneficiile sunt confirmate de numeroase studii științifice.
Cât de mulți oameni suferă de depresie?
“Pandemia de Covid 19 a înmulțit semnificativ numărul celor care se confruntă cu depresia și specialiștii în sănătate mintală atrag atenția că și în viitor numărul acestora va înregistra creșteri imporante. Un studiu internațional amplu publicat anul trecut arăta că mulţi supravieţuitori ai maladiei Covid-19 prezintă cel mai probabil un risc sporit de a dezvolta o afecţiune mintală, Autorii studiului au descoperit că 20% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt apoi diagnosticate şi cu tulburări psihice în primele 90 de zile după infectare. Anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cele mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de Covid-19 şi care au dezvoltat tulburări de sănătate mintală. Mulți au înțeles că trebuie să apeleze la terapii, dar mult mai mulți mulți, încă așteaptă să treacă în mod miraculos, amână prezntarea la terapeut, iar circuitele de depresie se consolidează. Această tulburare afectează nu doar viața celor care suferă de depresie, ci și pe a celor din proximitatea lor. Atunci când o tulburare ajunge atât de răspândită, devine o problemă a societății, nu mai este o problemă individuală”, declară specialistul în neurofeedback, Lidia Truică.
Neurofeedback-ul este eficient în depresie?
“Depresia pare să fi fost identificată de Hipocrate, încă din secolul al V-lea î.Hr, iar trăsăturile clinice ale acesteia au fost foarte bine descrise în opera lui Shakespeare, dar cu toate acestea, un leac perfect nu s-a găsit, până în prezent. Dar, deceniile de evoluție a tehnologiei ne aduc și un instrument de lucru atunci când avem de-a face cu tulburări mintale: neurofeedback-ul., Neurofeedback-ul este o terapie relativ nouă în România, care are la bază tehnica electroencefalografiei (EEG) și constă într-un proces de autoreglare a creierului. Tehnica a apărut în urmă cu câteva decenii și a fost folosită pentru prima dată de către NASA în antrenamentul astronauților, fiind inclusă în programele lor de antrenament și în prezent. Este o metodă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. În cazul depresiei, exsistă numeroase studii științifice care confirmă efectele benefice ale neurofeedback-ului, iar depresia este o tulburare ce trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate. Lucrez de mai mult timp cu neurofeedback și pot să spun că pacienții cu depresie reacționează foarte bine la această terapie, care este non-invazivă nu are efecte adverse. Există mai mute protocoale care pot fi aplicate atunci când lucrăm cu depresia. Recomand ca oamenii să se prezinte la terapeut cât mai devreme după debutul simptomelor”, declară Lidia Truică, specialist în neurofeedback.
Cum acționează depresia?
“Depresia afectează circuite neuronale din mai multe zone ale creierului, ceea ce duce și la modificări ale nivelului de energie, ale tiparelor de somn și chiar de gândire. Multe persoane care suferă de depresie nu pot să doarmă, iar atunci când reușesc de obicei au somn întrerupt. Altele dorm tot timpul. Lipsa somnului, amplifică activitatea de la nivelul amigdalei și poate declanșa episoade maniacale, în cazul unor personae cu tulburare bipolară. S-a constatat că depresia majoră debutează, de regulă, în jurul vârstei de 20 de ani. În cazul depresiei majore, durata medie de remisiune este de aproximativ trei luni. Acest lucru arată că, cel puțin la început, schimbările din rețeaua neuronală și funcția cerebrală, care duc la depresie, sunt reversibile. Pe măsura înaintării în vârstă, episoadele depresive tind să dureze mai mult, iar intervalele de remisiune se scurteză. De aceea este important ca oamenii să se prezinte la terapie chiar de la primele semne”, afirmă Lidia Truică.
În ce tulburări mai este utilizat neurofeedback-ul?
“Această terapie non-invazivă, neurofeedback, poate imbunătăți considerabil calitatea vieții, dacă vă confruntați cu depresia, anxietatea, stresul cronic, durerea, durerea cronică, ADHD-ul, tulburarea de spectru autist (TSA), tulburări de somn, tulburările alimentare, dependențe, tinitusul, recuperarea post AVC, trauma, fibromialgie. migrene. De asemenea, neurofeedback-ul îmbunătățește memoria, atenția, planificarea, organizarea și controlul. În această terapie este important să ai noțiuni de EEG, care îți pot oferi informații prețioase despre activitatea creierului unei persoane. Rezultatele obținute se bazează pe autoreglarea creierului, care permite sistemului nervos să funcționeze mai bine, iar odată reglat sistemul nervos și alte sisteme, cum este, de exemplu, cel endocrin, se reglează. Avem la îndemână această posibilitate de a ne îmbunătăți activitatea creierului, atât în cazul unor disfuncții, care duc la tulburări precum depresia sau anxietatea, dar și atunci când ne dorim să fim mai buni în ceea ce facem, să ne pregătim pentru un examen, pentru o competiție sportivă etc. Deviza mea este: Avem un creier să-l folosim!”, declară specialistul în neurofeedback, Lidia Truică.
Lidia Truică
Master în neurobiologie, titlu obținut la Universitatea din București
Absolvent de studii de neuroștiințe la Universitatea de Medicină ș;i Farmacie „Carol Davila”
Stagiu de pregătire practică în EEG, timp de doi ani , în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale de la Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”
Specialist în neurofeedback, cu certificare EEG Info, Germania
În prezent, studiază Psihologia
Programări la tel. 0722.212.681
truica.lidia@gmail.com