Noul program Prima Casă va dinamiza piața construcțiilor rezidențiale!

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică arată că pentru actualul guvern sunt prioritare investiţiile în toare domeniile de activitate, a declarat Tănase Stamule, consilier de stat în domeniul economic în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

Pentru zona rezidenţială pregătim un program nou Prima Casă, prin care vom garanta o parte din costurile unui apartament cu trei camere. Dorim ca prin acest program să dinamizăm şi să reaşezăm piaţa în jurul apartamentelor cu trei camere, pentru că până acum Prima Casă a fost destinat pentru construirea de garsoniere şi a apartamentelor cu două camere. Noul program are şi raţiuni demografice. Cu cât ai mai mult spaţiu, cu atât doreşti să îţi măreşti familia. Pandemia a afectat dorinţa românilor de a achiziţiona bunuri de capital pe termen lung – de exemplu, un apartament – iar noi ne dorim să ajutăm construcţia locuinţelor rezidenţiale„, a subliniat consilierul de stat.

În privinţa lucrărilor de infrastructură, consilierul de stat a arătat că, de la începutul anului 2020, Guvernul a plătit 16 miliarde lei pentru lucrările efectuate pe proiectele aflate în curs de derulare, din care cea mai mare parte sunt realizate pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Domnia sa a precizat că principala problemă a investitorilor străini în ţara noastră o reprezintă lipsa infrastructurii de transport, a celei din domeniul energiei şi lipsa reţelelor de gaze naturale şi a altor servicii de utilităţi publice.

Trebuie să dezvoltăm infrastructura de transport, pe cea din energie şi reţelele de gaze naturale, deoarece toate trei sunt componente de bază pentru dezvoltarea ţării noastre. Programul nostru de relansare economică îşi propune dezvoltarea infrastructurii pe toate aceste componente. Referitor la finanţarea proiectelor pentru infrastructură, vom accesa unul dintre cele mai generoase pachete europene de ajutor financiar post-Covid, aproximativ 30 miliarde euro şi ne bazăm pe constructorii români pentru a absorbi suma respectivă în proiecte viabile. Misiunea Guvernului este să finalizăm licitaţiile, pentru a inaugura şantierele pentru lucrările respective. Este prioritar ca anul acesta să încheiem cât mai multe proceduri de achiziţii, pentru ca de anul viitor să dăm drumul la treabă. Principala provocare a României pentru următorii patru ani nu este de a avea bani, ci de a avea proiecte pentru accesarea fondurilor europene. La fondurile respective, se adaugă şi cele 10 miliarde euro necheltuite din actualul exerciţiu bugetar multianual 2014-2020, dar este nevoie de proiecte serioase pentru accesarea tuturor finanţărilor oferite de Uniunea Europeană”; a mai adăugat consilierul de stat Tănase Stamule.