Interviu cu Paul Caradan, osteopat și fondatorul clinicii Osteomedicare
Medicina osteopată este un tip de medicină alternativă care pune accent pe manipularea fizică a țesutului muscular și a oaselor corpului, iar osteopații au o pregătire complexă prin care dobândesc cunoștințe temeinice legate de anatomia și fiziologia corpului uman. Cei mai mulți oameni apelează la acest tip de terapie atunci când au dureri, dar rolul osteopatiei este mult mai vast, aceasta fiind eficientă nu doar când vine vorba de oase, mușchi, articulații, ci și de organele interne (partea osteopatiei care se ocupă de organele interne purtând numele de oosteopatie viscerală)
Ce este osteopatia?
Medicina osteopată este o știință naturală care se bazează pe principiul că toate părțile componente ale corpului funcționează ca un întreg. Asta înseamnă că, dacă o parte a corpului este blocată, restul corpului trebuie să se adapteze și să compenseze. Acest efort suplimentar cauzează în cele din urmă durerea, inflamația sau chiar boala. Ceea ce este diferit la osteopatie, față de alte terapii, este că aceasta tratează cauza care a declanșat o afecțiune, nu doar simptomele. Aceasta este o formă non-ivazivă de terapie manuală (care se realizează cu mâinile), prin tehnicile speciale aplicate obținându-se echilibrul în organism și o îmbunătățire a stării generale de sănătate. Osteopatul este un doctor în medicină manuală. Mâinile sale sunt instrumentul principal al actului terapeutic, care are drept scop îmbunătățirea fiziologiei corpului ca întreg. Manevrele terapeutice osteopate elimină durerile și constricțiile musculare și fasciale, mobilizează articulațiile și, uneori, declanșează eliberări psiho-somatice. Am putea să spunem că este o terapie care chiar ia durerea cu mâna, având în vedere faptul că este o tehnică manual.
Ce tratează osteopatia?
Osteopatia ar mai putea fi numită și terapia durerii. Sigur, nu doar durerea poate fi tratată cu ajutorul osteopatiei, dar este cauza cea mai frecventă pentru care oamenii se prezintă la medicul osteopat. Cele mai frecvente dureri sunt cele de la nivelul coloanei, pentru că aproape că nu există om care să nu experimenteze pe parcursul vieții un episod dureros de acest tip. Durerile cornice, spasmele musculare, astmul bronșic, artrita, leziuni cauzate de sport, precum tenisul sau golful, afecțiuni prenatale și postnatale, migrene și alte tipuri de dureri de cap, probleme circulatorii, dureri menstruale, insomnie, probleme digestive, hipertensiune arterială, probleme respiratorii, fibromialgie, probleme posturale cauzate de sarcină, vătămări, dureri de picioare, glezne, genunchi și șolduri, dureri de mâini, umeri și coate, toate acestea intră în sfera terapiei osteopate. Tratamentul este personalizat și restabilește funcția sistemului circulator, limfatic și nervos. Odată puse în echilibru aceste sisteme, starea de sănătate a organismului este recăpătată.
De ce să alegem osteopatia?
Osteopatia este o terapie complexă ce produce efecte benefice asupra întregului organism și are și scop preventiv, nu doar de a trata. Recomandarea mea este ca oamenii să nu aștepte până apar probleme fizice, ci să vină și la tratamente de prevenție, să capete această obișnuință de a preveni. Concret. Știm că stresul pe perioade lungi de timp generează o tensiune musculară. Tensiunea musculară, la rândul ei provoacă, de exemplu, dureri de coloană. Or, dacă ne gândim să consultăm un osteopat în faza în care resimțim doar stresul, nu mai ajungem la durerile de coloană. În plus, pe lângă îmbunătățirea stării de sănătate, osteopatia asigură și o mobilitate excelentă. Medicina osteopată oferă o abordare dincolo de simptomele fizice, iar medicul osteopat are o pregătire care îi permite o abordare holistică cu rezultate asupra stării de bine a întregului organism. Osteopatia oferă soluții care și-au dovedit eficiența în decursul mai multor decenii de când se practică și este recomandată pentru toate persoanele, indiferent de vârstă.
Ce ne puteți spune despre osteopatia viscerală?
O bună sănătate presupune o bună funcționare și colaborare între tot ce alcătuiște organismul. Organe, sisteme etc. Celulele corpului comunică între ele cu o precizie extraordinară, pentru o funcționare bună a organismului. Același lucru se întâmplă și cu organele. Comunică între ele și dacă unul întâmpină probleme, funcționarea organismului în ansamblu are de suferit. Puțini oameni știu că, prin manipulări foarte fine, organele abdominale cum sunt ficatul, splina, vezica biliară, intestinul subțire, intestinul gros, precum și toată partea anterioară a gâtului, care face legatura dintre craniu si organele din cutia toracică pot fi aduse la o stare optimă de funcționare cu ajutorul osteopatiei viscerală. Atunci când unul dintre organele interne vă produce disconfort, apelarea la un osteopat poate fi o soluție,. Pentru că unul dintre efectele osteopatiei viscerale constă în eliminarea problemelor de comunicare dintre organe. Osteopatia viscerală este o terapie redutabilă din punct de vedere al rezultatelor, dar care acționează mai lent. Condiția pentru însanatosire este să dai organismului suficient timp pentru a reacționa la ceea ce face osteopatul.
Paul Caradan
Osteopat
Tel. 0 727 474 515