Prețurile autovehiculelor comerciale rulate au scăzut cu 1,8%

Truck with container on highway, cargo transportation concept. Shaving effect.

București, Noiembrie 2019 – Prețurile autovehiculelor comerciale rulate din transport, agricultură și construcții au scăzut în medie cu 1,8% în perioada mai – octombrie 2019, față de perioada precedentă, potrivit unei analize TRADUS, platformă globală online dedicată autovehiculelor și echipamentelor comerciale rulate. Autovehiculele din agricultură au înregistrat cea mai mare scădere a prețurilor (3,5%), urmate de cele din transport (1,5%). Prețurile autovehiculelor din construcții au rămas relativ constante în ultimele șase luni, având o scădere de doar 0.6%.

Analiza evoluției prețurilor autovehiculelor comerciale rulate a luat în calcul cele mai populare tipuri de produse și branduri tranzacționate în platformă, în cele 40 de țări în care TRADUS operează: tractoare și utilaje pentru recoltare (agricultură), excavatoare hidraulice (construcții), camioane și autoutilitare (transport). Printre brandurile incluse în analiză se află John Deere, Claas, Fendt, New Holland, Kubota, Volvo, MAN, Mercedes Benz, IVECO,  Scania, Caterpillar, Liebherr, JBC, Hyundai și Hitachi – mărci preferate de cumpărătorii TRADUS.

„Misiunea Tradus este de a oferi utilizatorilor din toate piețele în care operăm cea mai bună ofertă de utilaje grele și autovehicule comerciale, la cele mai bune prețuri. În această industrie datele sunt o resursă foarte importantă. Analiza prețurilor diferitelor tipuri, categorii și mărci de vehicule conturează o imagine de ansamblu asupra evoluțiilor și a tendințelor de pe piața echipamentelor rulate, utilă pentru toți antreprenorii care urmăresc cele mai potrivite perioade în care pot să achiziționeze echipamentele dorite”, declară Joost Goedhart, director de vânzări TRADUS. 

Evoluția prețurilor autovehiculelor comerciale rulate din agricultură 

Autovehiculele comerciale din agricultură tranzacționate în platforma TRADUS au fost în medie mai ieftine cu 3,5% în perioada mai-octombrie, față de perioada precedentă. Însă, chiar dacă tendința în categorie este descendentă, analiza TRADUS indică diferențe importante în prețurile anumitor tipuri și branduri de echipamente agricole. De exemplu, prețurile utilajelor marca New Holland TX au crescut cu 9% în perioada mai – octombrie 2019, în timp ce modelele New Holland CR au devenit mai ieftine cu 13%. Similar, prețurile tractoarelor Fendt Favorit au crescut, în timp ce prețurile produselor Fendt Farmer au scăzut.  Scăderea de preț se datorează în mare parte fluctuațiilor sezoniere si a unui sezon de vară mai slab. „Cel mai probabil prețurile acestor echipamente comerciale își vor relua tendința ascendentă în primăvara anului 2020”, explică Joost Goedhart.

Evoluția prețurilor pentru autovehiculelor comerciale uzate din construcții 

Prețurile utilajelor din construcții au fost în ultimele șase luni relativ stabile, cu o scădere de doar 0,6%. Cu toate acestea, unele modele tranzacționate pe TRADUS nu s-au încadrat în trendul de preț descendent, având atât creșteri de 8%, cât și scăderi 12%. De exemplu, prețurile excavatoarelor hidraulice de la mărci precum Hitachi, Komatsu, Caterpillar și Doosan au scăzut, în timp ce modele precum New Holland E sau Volvo EC s-au scumpit.

Evoluția prețurilor pentru autovehiculele comerciale rulate din transport 

În medie, prețurile autovehiculelor din transport au scăzut cu 1,5%, din mai și până în prezent. Per total, categoria camioanelor a fost mai stabilă, cu o scădere medie de preț de doar 0,4%, excepție făcând modelele marca Volvo FH sau MAN TGL care au fost mai scumpe cu 4%, respectiv 5%. În același timp, prețurile autoutilitarelor au scăzut cu 2,5%. Printre cele mai populare branduri din această categorie se numără Scania, MAN, Iveco și DAF.

Despre TRADUS  

TRADUS este o piață online globală dedicată autovehiculelor comerciale și echipamentelor rulate. Lansat în 2017, TRADUS are misiunea de a simplifica vânzarea și cumpărarea de autovehicule comerciale rulate. Platforma aduce împreună cumpărători și vânzători din peste 40 de țări. Vânzătorii pot accesa o bază de cumpărători validată din toată Europa și nu numai, iar cumpărătorii pot accesa un portofoliu larg și cuprinzător de oferte internaționale, ușor și cu evaluări de prețuri bazate pe date. TRADUS este una dintre cele mai importante piețe de autovehicule și echipamente rulate folosite în transport, agricultură și construcții. 

TRADUS este prima platformă care oferă 100% transparența prețurilor, abordare complet nouă pe piața autovehiculelor comerciale și uzate. Pe baza unui algoritm propriu, TRADUS Market Value Tool, compania calculează prețurile aferente pieței pentru autovehiculele comerciale bazându-se pe listări curente, achiziții și vânzări finalizate și prețuri de listă. Informațiile sunt coroborate cu anul de producție, perioada de funcționare, originea sau puterea motorului. Atât vânzătorii, cât și cumpărătorii pot afla cum prețul unui anumit produs poate varia, dar și dacă prețul este corect. Astfel, vânzătorii își pot adapta strategia de preț pentru a fi cât mai aproape de cerere, iar cumpărătorii pot fi siguri că obțin oferta cea mai bună.  Prin TRADUS, utilizatorii pot accesa una dintre cele mai importante oferte de autovehicule comerciale, o selecție globală, la cel mai mic preț. Filtrele de căutare practice și navigarea intuitivă simplifică procesul de căutare a produselor dorite. O hartă interactivă indică locația vehiculului și permite utilizatorilor posibilitatea de a găsi ofertele potrivite din zona în care se află. 

TRADUS face parte din Grupul OLX, prezent în 19 piețe și cu un număr total de 350 milioane de cumpărători. Compania are operațiuni în peste 40 de piețe de pe cinci continente, inclusiv în unele dintre cele mai mari economii emergente, precum Rusia, India sau Brazilia.