Riscuri la nivel de țară și de sector la nivel global

Semnale de risc în creștere în trimestrul al-II-lea

  • Un sentiment de deja-vu în legătură cu contextele economice din 2018 versus 2012-2013
  • Italia, retrogradată la A4, a fost în centrul atenției
  • Creșterea prețurilor petrolului este în beneficiul sectorului energetic în mai multe țări, însă, din cauza ieșirilor de capital, este în detrimentul economiilor din Argentina, Turcia, Sri Lanka și India
  • Construcțiile și comerțul cu amănuntul reprezintă sectoarele primare care vor fi afectate de riscul valutar din țările emergente
  • Intensificarea politicilor protecționiste este alarmantă pentru companii

Evaluări retrogradate în majoritatea acestui trimestru

Numărul ridicat de semnale de risc din trimestru al II-lea al anului 2018 amintește de situația anilor 2012-2013: creșterea datoriei suverane în Zona Euro, protecționismul crescut, prețurile mai mari la petrol, ieșirile de capital din principalele țări emergente, comerțul global în scădere. Chiar dacă amploarea impactului nu este aceeași, luând în considerare un preț mult mai mic al barilului petrolului (75 USD la începutul lunii iunie 2018, comparativ cu aproximativ 110 USD în 2012) și randamentul unei obligațiuni guvernamentale italiene pe 10 ani aproape de două ori mai mare, se confirmă faptul că punctul culminant al creșterii mondiale a trecut. Riscul de credit este tot mai mare în economiile avansate, unde, după începutul anului, care a fost macat de o pierdere a încrederii, asociată cu evoluția protecționismului, se observă o încetinire a creșterii (previziuni de 2,2% în 2018 și 2% în 2019 pentru economiile avansate, previziuni de 2,1% pentru 2018 și 1,8% în 2019 pentru Zona Euro). Prin urmare, Coface a retrogradat evaluarea pentru Italia la A4, astfel că societățile  deosebit de îndatorate vor fi vulnerabile în cazul unei înăspriri a condițiilor bancare pentru acordarea împrumuturilor. Statele Unite se diferențiază ca fiind o excepție, scutită în faza actuală de această încetinire (previziune de creștere de 2,7% în 2018, în continuare de la 2,3% în 2017).

Deși creșterea recentă a prețurilor petrolului profită de exportatorii emergenți, cum ar fi Omanul, care a înregistrat o îmbunătățire a evaluării sale la B și Malaezia (A3), națiunile importatoare se confruntă cu deteriorarea balanței comerciale și cu un apetit redus din partea investitorilor internaționali pentru activele financiare ale acestora, situație asemănătoare cu cea observată în 2013. Aceste țări includ Argentina (în prezent C), Turcia (C), Sri Lanka (C) și India (B), pe care Coface le retrogradează ca urmare a confruntării cu cererea internă dinamică ce favorizează importurile și a tensiunilor politice interne. În alte economii emergente, riscul valutar subminează sectoarele în care procesul de producție necesită importul de materii prime, în timp ce piețele de desfacere se află, în esență, pe piața internă. Construcțiile în Argentina (retrogradate la „risc ridicat”) și comerțul cu amănuntul în Argentina și Turcia („risc foarte ridicat”) sunt deja afectate.

Situația petrolului, care este favorabilă dezvoltării sectorului energetic (pentru care producția este puternic revigorată), a determinat compania Coface să-și revizuiască previziunea privind prețul la 70-75 USD pentru 2018, ceea ce corespunde unei creșteri cu 30% față de prețul mediu din 2017. În cinci țări, evaluarea pentru acest sector s-a îmbunătățit: Statele Unite („risc scăzut”), Canada („risc mediu”), Emiratele Arabe Unite („risc mediu”), Arabia Saudită („risc mediu”) și Franța („risc mediu”).

Războiul comercial afectează deja sectorul IT&C în China și industria metalelor în Canada

Premisele războiului comercial care au fost anunțate la începutul anului au fost confirmate. Politica protecționistă a Statelor Unite a fost intensificată, vizând exporturile din China, incluzând numeroase produse IT&C, ceea ce explică retrogradarea sectorului IT&C la categoria „risc ridicat”.

Printre țările afectate recent de intrarea în vigoare a măsurilor protecționiste ale Statelor Unite care vizează oțelul și aluminiul, Canada va fi cea mai afectată, de unde și retrogradarea sectorului canadian al metalelor la „risc foarte ridicat” (87% din exporturile sale de oțel sunt pentru Statele Unite). Sectorul metalelor se dezvoltă în mod favorabil în SUA, determinând Coface să promoveze evaluarea la „risc mediu”.

—-
Evaluările la nivel de țară realizate de Coface (160 de țari) sunt clasate pe o scară de opt niveluri, în ordinea ascendentă a riscului: A1 (risc foarte scăzut), A2 (risc scăzut), A3 (risc destul de acceptabil), A4 (risc acceptabil), B (risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) și E (risc extrem).

Evaluările sectoriale realizate de Coface (13 sectoare în 6 regiuni geografice, 24 de țări reprezentând aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasate pe o scară de patru niveluri: risc scăzut, risc mediu, risc ridicat și risc foarte ridicat.

CONTACT MEDIA

Coface: for trade – Creștem  afaceri  împreună

70 de ani de experiență și cea mai rafinată rețea au transformat Coface într-o referință în domeniul asigurărilor de credit, a gestionării riscurilor și a economiei globale. Cu ambiția de a transforma Coface în cel mai agil partener mondial în domeniul asigurărilor de credite comerciale, experții lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți să construiască afaceri de succes, în creștere și dinamice. Serviciile și soluțiile Grupului protejează și ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătățirea capacității de a vinde atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export. În 2017, Coface are aproximativ 4.100 de angajați în 100 de țări și înregistreză o cifră de afaceri de 1,4 MLD EUR.

www.coface.com