Să fim mai responsabili și mai uniți ca niciodată!

România se confrunta și înainte de invazia Rusiei în Ucraina cu mai multe probleme de ordin economico- financiar generate de pandemie, precum: criza facturilor la energie, creșterea prețurilor la combustibilori și la produsele alimentare și consumabile.

O primă problemă indusă de războiul din Ucraina îl reprezintă miile de refugiați ucraineni care traversează țara noastră sau rămân în România. Ei au fost așteptați la vamă de voluntari dar și de reprezentanții diferitelor ONG-uri, în timp ce autoritățile s-au mobilizat în a dezvolta o structură de organizare și evidență a refugiaților.

Așa cum am văzut, România nu este pregătită în fața efectelor de domino provocate de războiul din Ucraina și este clar că situația va genera numeroase conflicte interne. De altfel, nici politicienii europeni sau cei americani nu par pregătiți, important este să ne adaptăm din mers, având în vedere această experiență fără precedent.

Cu toții trebuie să fim constienți că o consecință imediată a războiului din Ucraina, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană și Statele Unite ar putea fi oprirea unui procent important de gaz care ajunge în țara noastră, dacă președintele rus  hotărăște sistarea furnizării de gaz către Europa. În prezent, România importă din Rusia peste 20% din consumul total de gaze.

Guvernanții români, însă, ne-au dat asigurări că în acest moment nu avem nicio problemă în ceea ce privește gazul, cel puțin pentru un an de zile și că nu există niciun pericol.

Nu înseamnă că nu există deloc pericol, problema e ce urmează în urma acestui conflict. Criza economică, de resurse, criza energetică și cea alimentară sunt probleme iminente.

Este o certitudine că războiul din Ucraina va avea consecințe financiare la nivel global, specialiștii considerând că evoluția economică va fi încetinită dar că nu se va ajunge la o recesiune economică în acest an.

”România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina”, a declarat Președintele României, Klaus Iohannis.

Totuși climatul economic al Europei se va schimbă în mod radical. Prețul petrolului și al gazelor naturale a crescut, atingând cea mai mare valoare din ultimii șapte ani.

În această situație generală, creșterea economică va fi încetinită, incertitudinile vor fi foarte mari, va exista o mai puțină predictibilitate și o aversiune crescută față de riscuri, ceea ce va duce în final la  diminuarea severă a numărului de investiții.

Într- adevăr situația țării va fi foarte grea dar guvernanții au responsabilitatea imediată de a implementa urgent măsuri predictibile care să reducă deficitul bugetar.

Punctual, avem nevoie de o stabilitate financiară prin reguli de prudențiale. De măsuri și reglementări de macroprudențiale avem nevoie și pe piața energiei.

Și agricultura trebuie susținută iar dacă va fi secetă fermierii trebuie ajutați. De asemenea, pentru efectuarea lucrărilor agricole, mașinile și utilajele agricole au nevoie de carburant. În tot acest context, nefavorabil, producătorilor agricoli ar trebui să li se dea vouchere, ca să aibă acces la motorină sau la benzină, altfel va fi foarte dificil pentru ei. Trebuie să conștientizăm ce reprezintă  agricultura pentru economia României și ce recolte ne pot oferi terenurile noastre agricole. De aceea este esențială, în acest sector vital, o intervenție a statului.

În aceste momente de cumpănă trebuie să fim mai responsabili, mai uniți ca niciodată, iar inimile noastre să bată la unison pentru aceeași cauză de liniște și pace.

Pentru a aduce puțin optimism în viețile noastre  în această perioadă greu încercată, vă transmit tuturor  că împreună cu responsabilitate, iubire, optimism și cu răbdare vom depăși și această situație dificilă pe care nu ne-am imaginat-o vreodată. Așa să ne ajute Dumnezeu!