Șansa de a ieși din criză este dată de agricultură!

După doi ani dificili, presărați cu incertitudini și probleme economice generate de criza pandemică, peste mediul de afaceri din România va veni și șocul efectelor financiare ale războiului din Ucraina. Analiștii economici  anticipează că se apropie recesiunea ce va genera o restructurare masivă a firmelor autohtone. Ca urmare a contextului socio-economic actual, încă din a doua jumătate a anului 2022 firmele s-au confruntat cu o serie de transformări sistemice.

Impactul crizei va fi resimțit mai ales în mediul de afaceri, un contributor important la PIB-ul țării. Este evident că economia va trece printr-un proces complex de transformare și de lungă durată iar companiile vor trece printr-o etapa de adaptare, care în prima fază va genera înghețarea investițiilor și a costurilor. Liderii companiilor au fost nevoiți să adopte un plan de austeritate, în contextul creșterii accelerate a prețurilor la energie sau la carburanți, dar și pe fondul conflictului actual geo-politic.

Este un lucru cert că România  va traversa ani complicați cu o inflație ridicată și o putere de cumpărare din ce în ce mai mica, datele economice pe care firmele își vor putea face bugetele pentru 2023 vor fi foarte volatile.

Scăderea nivelului de trai va arăta de asemenea cât de mult este dispusă societatea să suporte pe termen scurt în numele stabilității economice, ceea ce va genera nemulțumiri în rândul populației, greu încercate.

Chiar dacă în tot acest context nefavorabil al războiului din Ucraina, România este vulnerabilă, totuși șansa de a ieși din criză este data agricultură, un domeniu vital și o resursă cu mult mai importantă decât gazul din Marea Neagră.

Modul de a valorifica la maximum agricultura este industria alimentară, ceea ce înseamnă că România trebuie să producă cu valoare adăugată mare, respectiv, în loc de grâu să vândă  produse de panificație iar în loc de porumb, să vândă carne. De aceea este nevoie de un program care să creeze o legătură funcțională între producția agricolă și industria alimentară.

Pentru a scăpa de inflație este nevoie de o schimbare structurală, ceea ce înseamnă apropierea de media europeană a valorii adăugate. Evident, trebuie schimbate deopotrivă calitatea și nivelul tehnologic, elemente definitorii ale evoluției!