Românii se pregătesc pentru al doilea an consecutiv să-și petreacă Sărbătorile în condiții de pandemie: mai mult acasă, decât în deplasări și cu bugete în scădere, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank. Astfel, 92% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 3,5% au planuri să plece în vacanță, în timp ce 4,6% plănuiesc ieșiri în oraș.
Bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor – incluzând cadouri și masa de Crăciun, este 1 017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3 000 de lei. 48% dintre respondenți spun că își vor reduce cheltuielile de sărbători față de anul trecut, iar la polul opus, doar 18% își permit să cheltuie mai mult decât anul trecut.
Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 33,8% între 300 și 600 de lei și doar 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Bugetul mediu alocat cadourilor este 509 lei, iar 65% dintre respondenți vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1 000 de lei. În ceea ce privește bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuți, iar 30,5% spun că și-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.
Cu cash la mall
64% dintre respondenți plătesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit și de credit au o pondere de puțin peste 24%. Mall-urile rămân destinația preferată pentru cumpărăturile de sărbători (39% dintre respondenți), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 27% dintre respondenți), devansând cumpărăturile online (18,5%).
Românii nu obișnuiesc să plănuiască din timp bugetul de sărbători: marea majoritate suportă cheltuielile mai mari din salariul lunii curente (42%) și doar 36% fac economii din timp. 9,5% dintre români speră că vor primi prime cu care să-și finanțeze aceste cheltuieli, iar 12,5% apelează la împrumuturi sau carduri de credit.
Sondajul privind obiceiurile financiare de Sărbători a fost realizat online, de comparatorul financiar-bancar Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna noiembrie, pe un eșantion de peste 1.800 de respondenți din toată țara.
Despre CEC Bank
CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 45,1 miliarde lei, la sfârșitul lui septembrie 2021.
CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.
Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.