Schimbările climatice produc efecte nefaste ȋn agricultură!

Schimbările care afectează în prezent clima planetei transformă lumea. Ultimii 20 de ani au fost printre cei mai calzi înregistrați vreodată, iar fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi incendiile forestiere, valurile de căldură și inundațiile, devin din ce în ce mai frecvente atât în Europa, cât și în alte zone ale globului.

Oamenii de știință avertizează că, dacă nu se iau măsuri urgente, până în 2060 încălzirea globală va depăși probabil cu mai mult de +2°C nivelurile preindustriale, iar această depășire ar putea ajunge chiar la +5°C până la sfârșitul secolului.

O astfel de creștere a temperaturii globale va avea efecte devastatoare asupra naturii, determinând schimbări ireversibile la nivelul multor ecosisteme și, ca atare, un declin al biodiversității. Creșterea temperaturilor și intensificarea fenomenelor meteorologice vor genera, de asemenea, costuri uriașe pentru economia UE și vor afecta capacitatea țărilor de a produce alimente.

Schimbările climatice sunt schimbări ale caracteristicilor climatice ȋntr-o anumită perioadă, faţă de cele medii ȋnregistrate pe termen lung. Încălzirea globală este una dintre schimbările majore din ultimii ani cauzată de acţiunea omului ȋn epoca industrială.

Creşterea temperaturilor diurne duce la pierderea apei prin evaporaţie şi transpiraţie, modificând major evoluţia ecosistemelor, mai ales a celor ȋn care se face agricultură. Reducerea temperaturilor nocturne determinată de radiaţia terestră mai puternică modifică de asemenea manifestările organismelor din ecosistem.

Totodată, creşterile majore ale radiaţiei solare afectează puternic culturile agricole. În acest context, în ultimii ani, practic toate culturile de pe glob au fost afectate.

Seceta pedologică prelungită împiedică răsărirea plantelor, iar temperaturile externe – îngheţuri târzii la începutul vegetaţiei, temperaturi foarte ridicate corelate cu secetă sau îngheţuri timpurii înaintea recoltării pot distruge complet culturile.

Plantele stresate devin din consumatoare de bioxid de carbon, plante producătoare de bioxid de carbon. Este o realitate a ultimilor ani că plantele supuse radiaţiilor solare din ce ȋn ce mai puternice suferă arsuri pe fondul cărora se instalează boli.

Seceta atmosferică afectează major culturile, mai ales ȋn zonele cu climat temperat-continental, cum este şi România, acţionând în mod deosebit asupra organelor de reproducere sau deteminând pierderea rapidă a apei prin evapotranspiraţie.

Impacturile schimbărilor climatice sunt deja observate şi sunt prevăzute a deveni mai pronunţate. Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii sunt preconizate a deveni mai frecvente şi mai intense.

Prin urmare, trebuie dezvoltate şi strategii şi acţiuni de adaptare la impacturile schimbărilor climatice. Adaptarea la schimbările climatice presupune felul în care ne pregătim pentru impactul acestora asupra noastră. Altfel spus, vom fi mai bine protejați împotriva efectelor negative ale fenomenele naturale extreme, precum inundațiile sau seceta. În plus, trebuie să profităm de noile oportunități apărute în urma anilor de cercetare, care dezvoltă tehnologii şi soluţii agricole noi.