Către: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
În atenția: Florin-Ionuț Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Stimate Domnule Ministru,
În urma consultării plenului Asociației Presei Agricole din România – A.P.A.R. vă semnalăm o situație surprinzătoare în fața căreia am fost expuși recent în relația de comunicare profesională cu instituția MADR, pe teme de interes public și vă asigurăm de faptul că premisa demersului nostru este aceea de a contribui la menținerea coordonatelor caracteristice echidistanței și transparenței actului de informare a publicului interesat de domeniile aflate în responsabilitatea instituției pe care o conduceți.
Situația surprinzătoare la care am făcut referire vizează întârzierea transmiterii/netransmiterea de către MADR a unei comunicări publice legate de semnarea de către dumneavoastră, în calitate de ministru al agriculturii, a documentului privind aprobarea derogării celor trei substanțe – Nuprid, Picus, Yunta – pentru tratamentul sămânței de cereale.
Cunoaștem faptul că MADR și-a asumat dialogul pe subiectul legat de autorizarea de urgență a celor trei produse de protecția plantelor cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, știind faptul că din componența conducerii acestei organizații face parte și un jurnalist. MADR și-a asumat, astfel, responsabilitatea de a se asigura de faptul că nu vor fi alterate echidistanța și transparența activităților desfășurate de propriul aparat de comunicare publică, inclusiv comunicarea cu jurnaliștii.
Din păcate, despre subiectul referitor la aprobarea derogării, singura entitate care a transmis public informații (detaliate), cu mult înainte ca acestea să apară în comunicarea oficială/instituțională a fost un organ de presă care aparține unuia dintre membrii conducerii Alianței pentru Agricultură și Cooperare, MADR întârziind în informarea publică și, astfel, oferind ocazia unor interpretări (posibil eronate) de comunicare părtinitoare și lipsită de transparență.
Deși există fotografii ale site-urilor/paginilor unde au fost publicate informațiile respective (cu locul, data, ora), nădăjduim că această situație surprinzătoare a reprezentat doar o disfuncționalitate care va rămâne singulară și că, în continuare, comunicarea publică din partea MADR se va desfășura în spiritul cadrului asumat, rapid, echidistant și transparent.
Vă mulțumim pentru faptul că ați parcurs aceste rânduri și rămânem încredințați că vom colabora în mod eficient, cu scopul comun al informării rapide, corecte și complete a publicului interesat de problematicile referitoare la sistemul agroalimentar și la mediul rural din România.
–––––––––––––––––––
Asociația Presei Agricole din România – A.P.A.R. este o organizație profesională națională care cuprinde un număr de 53 jurnaliști, specialiști în marketing & comunicare și cadre didactice din domeniile agroalimentar și rural.
A.P.A.R. este singura asociație media din România afiliată la organizațiile internaționale ENAJ – Rețeaua Europeană a Jurnaliștilor Agrarieni și IFAJ – Federația Internațională a Jurnaliștilor din Agricultură
Cu cele mai bune gânduri,
Consiliul Director A.P.A.R.
NICOLETA DRAGOMIR – membru fondator, preşedinte
LIVIU GORDEA – membru fondator, vicepreşedinte
PETRONELA MIHAI – membru fondator, vicepreşedinte
CORINA MARES – vicepreşedinte
MIRELA-IOANA SCARLAT – vicepreşedinte
DANIEL-CRISTIAN PLĂIAŞU – vicepreşedinte
SORIN-TIBERIU BUNGESCU – secretar general