Segmentul asigurărilor de viață a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere din ultimii ani

În 2021, românii au ales mai mult decât oricând în ultimii ani protecția financiară oferită de asigurările de viață. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creștere de 18% față de 2020, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară[1]. 

Aceasta este cea mai mare creștere din ultimii ani pentru activitatea de asigurări de viață, primele brute subscrise atingând valoarea de 2,6 miliarde lei.

În ciuda acestor evoluții, ponderea activității de asigurări de viață în totalul sectorului de asigurări din România (circa 20%) se află în continuare la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state ale UE, precum Polonia (31%), Germania (48%), Franța (55%) sau Italia (76%) – ceea ce indică, pe de o parte,  potențialul de creștere al pieței locale, dar, pe de altă parte,  deficitul de protecție a populației din țara noastră.

“Dezvoltarea asigurărilor de viață contribuie la reducerea unor dezechilibre sociale și la atingerea unui grad mai ridicat de bunăstare a populației. Aceste polițe oferă protecția suplimentară de care avem nevoie”, a declarat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

Un studiu realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți arată că deficitul de protecție al populației generatoare de venituri din România, în caz de producere a riscurilor asigurate, se situează la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde EUR). Conform celor mai recente date, pentru multe familii din țara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire a unui membru al familiei, – ce se pot solda chiar și cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. Astfel, asigurările de viață sunt o soluție concretă și ușor accesibilă pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând protecția oferită de sistemul public.

“Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales în contextul în care se introduc politici stimulatoare de încurajare a populației în achiziționarea de asigurări de viață cu componentă exclusivă de protecție, precum deductibilități fiscale pentru primele de asigurare aferente acestor forme de asigurare”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

În prezent, în România, polițele de asigurare de viață nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. Majoritatea membrilor OECD, precum și o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieței asigurărilor de viață. Acest lucru se concretizează prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare pentru cei care le achiziționează.

 

[1] Raportul ASF privind Evoluția Pieței de Asigurări în anul 2021.