Economia românească poate fi caracterizată de o lipsă a rezilienței companiilor, consideră Sorin Preda, fondatorul și CEO-ul Global Vision, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori locali de spații logistice și industriale. În prezent, Global Vision dezvoltă parcul Constanţa Business Park, în parteneriat cu Globalworth.
„Aceasta este trăsătura cea mai importantă a economiei românești: lipsa de reziliență a operațiunilor și a companiilor românești, în general, care vine din foarte multe zone. […] Capitalizarea slabă este una dintre marile probleme. […] Prima generație de antreprenori români nu a reinvestit capitalurile câștigate. A ajuns la un nivel de trai suficient de bun […] și nu s-a întâmplat ceea ce în orice economie cu tradiție se întâmplă, adică reinvestirea capitalului câștigat”, a declarat Sorin Preda, radiografiind istoria antreprenoriatului local postdecembrist, în cadrul emisiunii „Afaceri pentru Viitor”.
Acesta este un proiect realizat de Ambasada Sustenabilității din România, care aduce față în față cei mai importanți lideri ai mediului de afaceri și cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabilă.
Totodată, el a explicat cum ar putea România să beneficieze în urma închiderii unor facilități de producție din China, aspect care afectează întreaga economie la nivel global.
„În momentul de față, cam toate sectoarele de economie sunt afectate de ceea ce se întâmplă în China. Pentru noi, lucrul acesta poate să fie și o oportunitate, dar lucrul acesta trebuie adresat <<smart>>, într-un parteneriat public-privat, pentru că există oportunitatea de a reloca niște capacități de producție din China către Europa, iar Europa are astăzi o împărțire mai informală. Europa de Vest gestionează capitalul, cercetarea și dezvoltarea, iar Europa de Est producția și logistica foarte mult. Și în contextul acesta, România are șansa să beneficieze de aceste închideri de facilități de producție din China, iar companiile europene mari să aducă în România proiecte <<light industrial>>, care în definiția noastră înseamnă producție nepoluantă”, adaugă Sorin Preda.
Astfel, dezvoltarea proiectelor de infrastructură rutieră și relocarea unor capacități de producție nepoluantă în România pot genera un important avantaj competitiv în raport cu restul Europei de Est.
În opinia lui Sorin Preda, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), administrația publică centrală ar trebui să prioritizeze investițiile în energie verde și în proiectele de sustenabilitate, precum și producția, utilizarea și reciclarea materialelor de construcții „green” din România, pentru a avea un viitor sustenabil.
În același timp, antreprenorul subliniază interesul în creștere al tinerilor pentru locurile de muncă în companiile care au o preocupare pentru sustenabilitate și protecția mediului înconjurător.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.
Despre Ambasada Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității promovează modelul economic în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică (profitul). Ambasada este o inițiativă nonprofit, privată și apolitică. Lansată oficial în 2018, organizația aduce laolaltă companiile responsabile și ONG-urile implicate pentru ca împreună să contribuim la apropierea momentului în care românii trăiesc într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă.
Website: https://ambasadasustenabilitatii.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/AmbasadaSustenabilitatiiInRomania
LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/ambasada-sustenabilitatii-in-romania/
YouTube: https://bit.ly/YouTubeASR