Speranţa de a construi un vis în dimensiune reală

În ultima perioadă am simţit nevoia de a comunica câteva idei, poate din dorinţa de a interacţiona direct cu cei care nutresc aceeaşi filozofie de business şi aceleaşi trăiri în calitate de manager. Sincer, mi-a fost greu să adun atâta încărcătură generată de perioada de austere în care habităm.

Acum mai mult ca oricând, capitalismul sălbatic parcă a pus mâna în totalitate pe întreaga Românie. Trăim, o nouă dimensiune a agresivităţilor instituţionale legate de noile reglementări legislative. Practic, ne confruntăm cu cea mai conflictuală şi apăsătoare perioadă de după Revoluţie, în care dacă producem cu eforturi mult prea mari nu ştim dacă reuşim să vindem, iar dacă nu producem este clar că intrăm în faliment. Este greu să produci ceva, însă este foarte greu să ai şi o piaţă de desfacere constantă şi un plan de vânzare pe termen mediu. Şi dacă ar fi numai acest impediment, cel de a găsi soluţii să vânzi ar fi ok. Problema este că trăim într-un haos legislativ în care cele peste 120 de amendamente fiscale îi bulversează atât pe funcționari, cât şi pe contribuabili, fie ei persoane fizice sau juridice. Să te lansezi astăzi într-un business este o adevărată nebunie şi tot mai mulţi antreprenori trăiesc acelaşi sentiment confuz de instabilitate. Personal, îmi doresc să depăşim cât mai repede această perioadă dar sentimentul meu este, însă, că abia acum începe adevărata criza, iar oamenii de afaceri au aceeaşi percepţie a realităţii pe care o trăim. Începutul anului 2018 fost greu, dar cu fiecare lună măsurile de austeritate care au intrat în vigoare şi fiscalitatea românească care a dobândit o nouă dimensiune, schimbă structura businesss-ului de la o zi la alta. Antreprenorii români îşi dau în acest moment licenţa cu tema “descurcarea hăţişului legislativ”, dorind să iasă cu bine din acest labirint.

De curând, am aflat că mari jucători ai business-ului din România şi-au cerut insolvenţa. Nu vorbim de cazuri singulare. Foarte multe afaceri, mai mari sau mai mici sunt într-o situaţie financiară extrem de dificilă în această perioadă, insolvenţa fiind salvarea de la faliment sau prelungirea agoniei. Analiştii prefigurează că adevărata criză de abia de acum va începe şi se va prelungi pe o perioadă de 4-5 ani. Criza se resimte tot mai profund în toate sectoarele economice, iar victime sigure sunt antreprenorii români. Managerii au nevoie de un suport de consultanţă financiară, dar şi o susţinere a instituţiilor de resort pentru că într-o perioadă de criză profundă, este nevoie mai mult decât oricând de o legislaţie adecvată care să limiteze la maxim pierderile, de orice natură.

Personal, trăiesc sentimente interesante şi chiar speciale, aş putea spune. Pe de o parte, am impresia că totul se prăbuşeşte iar pe de alta, că merită să luptăm, că doar suntem prin definiţie un popor inteligent şi inventiv. Ce poate fi mai frumos în viaţa unui antreprenor, decât speranţa de a construi un vis în dimensiunea reală?!

Aşadar, oricât de greu va fi eu cred în visul meu de a demara proiecte îndrăzneţe şi de a construi alături de ai mei colegi lucruri frumoase care să îi încânte pe cititori şi de care bineînţeles, să ne bucurăm împreună.