Tehnologii noi pentru problemele vechi ale ochilor – Lentilele progresive personalizate şi prezbitismul

Odată cu trecerea anilor, cristalinul uman îşi pierde din elasticitate, ceea ce face ca pentru ochi să devină tot mai dificilă focalizarea obiectelor aflate la distanţe mici şi medii. Astfel îşi face apariţia prezbitismul sau fenomenul de diminuare a capacităţii de acomodare a ochiului.

Simptomele prezbitismului se instalează progresiv, după vârsta de 40 de ani, iar evoluţia acestei afecţiuni este accelerată dacă persoana lucrează multe ore la computer sau citeşte foarte mult, însemnând că ochii focalizează pe obiecte aflate la o distanţă mică sau intermediară. Astfel, după 40 de ani, puterea de acomodare a ochiului scade cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare patru ani, iar după 48 de ani scade cu aproximativ 0,5 dioptrii la fiecare 4 ani.

 

Prezbitismul nu poate fi încă tratat, dar poate fi compensat prin folosirea unor lentile de corecţie, sub forma ochelarilor sau a lentilelor de contact.

Lentilele monofocale sunt necesare persoanelor care nu au nevoie de o corecţie optică sau de ochelari pentru distanţă, deoarece acestea corectează doar problemele legate de vederea pentru aproape. Unul dintre dezavantajele acestor lentile constă în faptul că, la ridicarea ochilor pentru a privi la distanţă, pacientul percepe marginea superioară a ramelor ochelarilor, iar trecerea dintre imaginea de aproape, privită prin lentilă, şi cea de la distanţă, privită cu ochiul liber, este una bruscă şi, uneori, obositoare. 50% din purtaorii acestir lentile sunt parțial nemulțumiți de confortul vizual la o lungime de braț și peste această distanță.

 

Lentilele bifocale (cu pastile) sunt din ce în ce mai puţin folosite, ele fiind indicate pacienţilor care au nevoie de corecţie optică atât pentru distanţă, cât şi pentru aproape. Dezavantajul, în acest caz, este că marginea superioară a pastilei este percepută de pacient ca fiind o deformare a imaginilor situate la o distanţă intermediară, ceea ce poate crea dificultăţi atunci cand pacientul lucrează la computer sau când coboară scările, spre exemplu.

 

Lentilele progresive (LP) sunt cele mai noi şi mai eficiente lentile pentru corectarea problemelor de acomodaţie a ochilor, prin creşterea progresivă a dioptriei.

Avantajul faţă de celelalte două tipuri de lentile (mono şi bifocale) este că acestea cuprind spectrul a trei dioptrii (pentru distanţă-intermediar-aproape), asigurând imagini clare şi confort, indiferent de distanţa la care pacientul priveşte, fără linii de separare vizibile, fără discontinuităţi la schimbarea direcţiei privirii.

Prin lentilele prgresive purtatorii navighează perfect, cu fluiditate, în activitățile lor multiple, în lumea conectată  dar și grăbită.

oftalmix2

Cum se adaptează lentilele progresive personalizate la purtător?

Fiecare persoană are un comportament vizual diferit, dat de mişcări ale capului şi ochilor specifice fiecărui individ. Spre exemplu, unii oameni au tendinţa să mişte ochii ţinând capul fix. Alţii au ochii relativ imobili şi, pentru un unghi mai mare de cuprindere, preferă să îşi întoarcă tot capul.

Lentilele progresive personalizate, cele mai confortabile lentile progresive, sunt create în funcţie de aceste particularităţi ale persoanei. Spre exemplu, în situaţia în care capul face cea mai mare parte a mişcărilor, utilizarea vederii este mai dinamică, iar pacientul este mai sensibil la efectul de valuri, motiv pentru care i se impune un design special la periferia lentilelor. De asemenea, dacă ochii sunt cei care fac cea mai mare parte a mişcărilor, pacientul are tendinţa să folosească întreaga suprafaţă a lentilei şi, astfel, să devină mai sensibil la precizia cu care vede imaginile. În acest caz, se impune un alt tip de design al lentilelor.

Pentru a evalua tipul de comportament vizual, astăzi se apelează la tehnologii moderne, precum sistemul de măsurare Visioffice, oferit de Essilor, primul sistem de măsurare 4D  și singurul aparat care permite determinarea centrului de rotaţie al ochiului, un parametru unic pentru fiecare persoană.

 

Cum se construiesc lentilele progresive potrivite fiecărei persoane?

Evaluarea tipului de comportament vizual şi determinarea centrului de rotaţie al ochiului nu sunt suficiente pentru a putea prescrie lentilele progresive personalizate, potrivite fiecărui pacient. La fel de necesare sunt măsurarea distanţei dintre pupile, înălţimea de montaj, unghiul de înclinare şi de curbură al ramei, şaua nazală, ochiul director, o serie de parametri pe care nu îi puteţi afla decât prezentându-vă la un cabinet oftalmologic dotat cu tehnologii de ultimă generaţie. În schimb, odată ce veţi obţine aceste informaţii veţi elimina în totalitate riscul de a vi se face măsurători greşite, care vor face imposibilă adaptarea ochilor la lentilele progresive. Prin urmare, adaptarea va fi garantată datorită parametrilor personalizaţi, iar designul lentilelor va fi modelat individual.

Materialele din care sunt fabricate lentilele progresive (plastic, policarbonat) conferă duritate și rezistență. Ele pot fi incolore sau fotocromatice (heliomate). Pe suprafața acestora se poate aplica o gamă variată de tratamente: antireflex, antistatic, hidrofob-oleofob, anti-zgâriere, durificare, anti-aburire, protecţie UV.

 

Lentilele progresive progresive Essilor sunt produse prin  trei tehnologii revoluţionare care reinventează complet principiile fundamentale ale lentilelor progresive:

  • Tehnologia Nanoptix: suprafaţa lentilei este formată din multe elemente optice care sunt prelucrate individual, cu un dispozitiv diamantat, şi sunt conectate la o lentilă unică. Această tehnologie reconcepe în întregime structura fundamentală a lentilei. Rezultatul constă în faptul că lumina trece prin fiecare element, fără să fie deviată, deci fără să se obţină efectul de valuri, stabilizând imaginea în mişcare;
  • Tehnologia Syncron Eyes: designul lentilei ia în calcul diferenţele fiziologice dintre cei doi ochi, diferenţa dintre dioptriile ochilor şi distanţa dintre pupile, pentru a calcula simultan cele două lentile şi, implicit, pentru a extinde câmpurile vizuale ale ambilor ochi, îmbunătăţind capacitatea ochilor de a vedea tridimensional;
  • Tehnologia 4D: aşa cum unii oameni sunt stângaci sau dreptaci, fiecare dintre noi are un ochi dominant. Cu ajutorul tehnologiei 4D, medicul poate stabili care este ochiul dumneavoastră dominant, primul care percepe imaginea când schimbăm direcţia de privire.  Dacă rolul acestui ochi va fi respectat atunci când vor fi construite, spre exemplu, lentilele progresive personalizate Varilux S4D, acestea vă vor oferi o percepţie vizuală mai rapidă şi mai clară la schimbarea direcţiei privirii.

Cele mai noi lentile progresive produse de Essilor sunt lentilele Varilux seria S (care include și Lentilele progresive personalizate) si seria X produse prin tehnologia Xtend™.

Luminiţa TEODORESCU

 Medic primar oftalmolog

OFTALMIX SOP

www.oftalmix.ro

Luminita Teodorescu