Tratarea afecțiunilor de sezon ale copiilor

Părinții se confruntă, primăvară și toamnă, cu o serie de probleme de sănătate ale copiilor. Una din marile greșeli făcute de părinţi este antibioterapia adică tratamentul cu antibiotice fără consultul pediatrului.

În această perioadă sunt întâlnite adevărate epidemii de rinofaringite sau angine-amigdalite în grădinițe și școli. Principalii factori de risc, pentru apariția afecțiunilor din sfera ORL la copii, sunt virusurile și bacteriile.

Acestea pătrund în organism pe cale aeriană, sau prin simpla atingere a unor obiecte. De multă vreme, anotimpurile încep și se sfârșesc dincolo de perioada calendaristică normală, acesta este și motivul pentru care „vremea înşelătoare” constituie un factor declanșator al afecțiunilor de sezon.

Patologia acută a copiilor include: rinofaringite acute, angine acute, otite medii acute, mastoidite acute, sinuzite acute la copii peste 5-7 ani. De asemenea, este afectat și sugarul de rinoadenoidite acute frecvente, în primul an de viață. Afecțiunile cronice care se pot acutiză în această perioadă sunt otitele cronice, anginele hipertrofice, vegetațiile adenoide, la copilul de vârstă preșcolară și școlară.

Din punct de vedere al etiologiei, în primii 3 ani de viață predomina virusurile în patologia bolilor ORL, pentru că la vârste mai mari –preșcolari şi școlari cauzele să fie mixte, adică virale și bacteriene. Excepție fac sugarii mici, în primele 3 luni de viață, când etiologia este bacteriană (streptococ, stafilococi, Haemophilus influenzae, bacili grami-negativi).

Simptomatologia este corelată cu vârsta, ea variază de la febră, tuse, agitație, inapetență, vărsături, scaune diareice, până la simptomatologia specific ORL (rinoree, obstrucție nazală, disfagie, tușe iritativa, otalgie, odinofagie).

Medicul pediatru stabilește diagnosticul coroborând anamneza, examenul clinic al copilului și investigațiile paraclinice uzuale (hemoleucogramă completă, exudat nazal și faringian, VSH, ASLO, proteină C reactivă). Tratamentul este simptomatic și etiologic în funcție de vârsta copilului. La apariția primului simptom de boală (cele mai frecvente fiind febră și starea generală proastă), este bine ca părintele să se prezinte cu copilul la medicul specialist pediatru pentru a fi consultat, nu să își ia responsabilitatea să-și trateze singur copilul după sfaturile farmacistului sau ale altor persoane neavizate.

Una din marile greșeli ale părintelui, dar cea mai frecvență și care are repercusiuni asupra sănătății viitoare a copilului, este antibioterapia (tratamentul cu antibiotice) fără consultul pediatrului.

Pentru a preveni instalarea bolii, trebuie făcută o imunoprofilaxie ce poate fi activă, prin vaccinare, sau pasivă, prin seruri imunoglobuline, precum și screeningul bolilor la intrarea în colectivități (exudat faringian pentru streptococ beta-hemolitic, examen coproparazitologic, avizul epidemiologic privind vaccinările). Păstrarea igienei personale, o alimentație echilibrată, condiții de viață optime ajută deasemenea la prevenirea şi răspândirea bolilor. Totodată, părinții trebuie să fie vigilenți cu joaca prelungită a copiilor în aer liber, deoarece copii nu se îmbracă corespunzător, iar vremea este schimbătoare. Ignorarea afecțiunilor din sferă ORL la copii, sau amânarea vizitei la medicul pediatru, poate atrage după sine probleme foarte grave pentru copil pe viitor (pneumonii, laringite cronice, bronșite, sinuzită bacteriană, polipi, alergii).