Un nou acord pentru finanțarea fermierilor români

Fondul European de Investiții (FEI) și Raiffeisen Bank au semnat un nou acord de finanțare și garantare destinat acordării de împrumuturi în lei pe termen mediu și lung, pentru capital de lucru și investiții, fermierilor și antreprenorilor din zonele rurale. Într-o primă fază, Raiffeisen Bank va putea să acorde credite în valoare totală de de 30 de milioane de euro în condiții atractive – dobândă și costuri subvenționate.

„Pe baza parteneriatului dezvoltat în anii precedenți și a experienței de succes cu fondurile FEI, Raiffeisen Bank face un pas înainte în facilitarea accesului la finanțare pentru o categorie largă de clienți și activități IMM. 

Cu un istoric îndelungat de sprijinire a sectorului agricol, punem acum la dispoziția antreprenorilor o nouă linie de finanțare cu accent deosebit pe stimularea investițiilor agricole în utilaje și echipamente. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea mai largă a zonelor rurale și de munte prin finanțarea atât a firmelor, cât și a fermierilor individuali pentru investiții, activități tradiționale, servicii și unități de agroturism.

Astfel, considerăm că venim cu o ofertă interesantă sub aspectul garantării și a unor costuri diminuate, către o categorie variată de antreprenori și chiar fermieri individuali, atât pentru susținerea și dezvoltarea sectorului agricol, cât și în general a activității economice în zonele rurale și montane”,  explicat Raluca Nicolescu, Director Executiv, Direcția IMM.

„Continuăm împreună cu FEI implementarea de soluții simple de garantare, ușor de contractat și foarte avantajoase din punct de vedere al costurilor, într-un domeniu de importanță majoră pentru economie, cel agricol. Ne adresăm atât fermierilor, cât și procesatorilor ce au în vedere o investiție în perioada următoare și își doresc o finanțare care să le înlesnească finalizarea proiectelor, fie ele de modernizare a unităților de producție sau îmbunătățire a parcului tehnologic. Sectorul agricol a atins un grad de dezvoltare și tehnologizare ce necesită instrumente financiare precum cele susținute de acordul semnat astăzi”, a adăugat Cătălin Cepisca, Manager Departament Produse Structurate de Finanțare a Comerțului și Sindicalizări.

Creditele cu garanții cofinanțate de FEI vor fi acordate în lei, pentru finanțarea investițiilor și acoperirea nevoilor de capital de lucru aferente acestora. Garanțiile FEI acoperă 50% din valoarea creditului, fără nici un cost pentru clienți, care beneficiază și de dobândă subvenționată.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea să centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa (IMM-uri), ajutându-le să aibă acces la finanțare. EIF gestionează și dezvoltă capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod specific aceste firme. FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii economice și ocupării forței de muncă.