Valoarea ofertelor publice inițiale (IPO) de pe bursele europene din trimestrul al doilea a atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Sorin Petre, Partener PwC România

Listările de acțiuni la bursele din Europa au atins cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, înregistrând o scădere considerabilă în al doilea trimestru din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, de aproximativ 80% în ceea ce privește numărul de oferte publice inițiale (IPO), de la 142 în T2 2021 la 29 în T2 2022, și o contracție de cca. 91% în ceea ce privește totalul veniturilor brute din IPO de la 23,1 miliarde euro în T2 2021 la 2,1 miliarde euro în T2 2022. Această scădere dramatică este strâns corelată cu deteriorarea condițiilor de piață, iar o revenire este de așteptată abia anul viitor, arată raportul PwC IPO Watch Europe Q2 2022.

În al doilea trimestru al acestui an, au avut loc vânzări semnificative de acțiuni pe fondul condițiilor de piață care s-au deteriorat rapid, dar și ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, a inflației și a încetinirii creșterii economice, exacerbate de conflictul militar din Ucraina și de blocajele din China. În contextul volatilității observate pe piață dar și al așteptărior privind o recesiune, piețele  de capital au fost puternic afectate iar indicii principali ai acestora aproape că au anulat, în prima jumătate a anului 2022, câștigurile obținute din ultimul an, cu excepția FTSE 100, un indice puternic din domeniul energiei și al materiilor prime.

Multe IPO-uri au fost amânate sau anulate iar așteptările pentru perioada următoare sunt marcate de o doză de incertitudine până când se va reduce decalajul dintre opiniile investitorilor și cele ale emitenților cu privire la evaluările de pe piața de capital. Astfel, mulți participanți de pe piață consideră acest context ca o resetare necesară a (re)evaluării acțiunilor.

Raportul realizat de PwC arată că, cel mai probabil, o revenire pe acest segment de piață va avea loc abia anul viitor, deși sunt companii care se pregătesc pentru listări publice și este de așteaptat să existe unele încercări limitate de a accesa acest segment în al doilea semestru al anului 2022.

Cel mai mare IPO din Europa în T2 2022 a fost cel al companiei Industrie de Nora (listare la 474 milioane euro), un producător italian de hidrogen verde care a propulsat Borsa Italiana pe prima poziție în topul burselor europene, în funcție de valoarea IPO-urilor. Pe bursa Nasdaq Nordic Stockholm au fost înregistrate 5 IPO-uri (total 322 milioane euro) în urma cărora această bursa a ocupat poziția a doua, fiind apoi urmată de Euronext Paris tot cu 5 IPO-uri (total 305 milioane de euro).

Și la nivel global, apetitul de investiție pe piața de IPO-uri a rămas fragil în al doilea trimestru 2022, numărul de listări atingând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Mai mult, scăderea dramatică a IPO-urilor este foarte vizibilă în T2 2022 când au fost închise cu succes doar 232 de listări (valoare totală din IPO-uri de 36,6 miliarde dolari) față de aceeași perioada a anului trecut când au fost înregistrate 631 de listări (valoarea cumulată de 133,1 miliarde dolari).

Cel mai mare IPO la nivel global în acest trimestru a fost cel de 6,1 miliarde de dolari al companiei Dubai Electricity and Water Authority (DWEA), al cărei preț a fost stabilit pe piața financiară din Dubai.

IPO Watch Europe analizează toate IPO-urile noi de pe piața primară de pe principalele piețe bursiere și segmente de piață din Europa (inclusiv bursele din Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Regatul Unit) trimestrial.