Viaţa nu vine la pachet cu un ghid cu instrucţiuni de folosire

Dacă umanitatea este alcătuită din bine, rău și iubire, atunci omul ar trebui să fie definiţia ei. Trebuie să recunoaştem că fiecare om este diferit şi că fiecare are un ideal pentru atingerea unor scopuri în viaţă, chiar dacă o parte dintre ei, din vanitate, vor să împărăţească pământul.

Chiar dacă adevărul doare, noi, oamenii, avem nevoie de el în permanenţă, ca o componentă necesară vieţii. Alături de el stă binele pe care îl facem şi îl emanăm celor din jur. Adevărul, binele, respectul şi iubirea sunt elemente definitorii pentru o conviețuire armonioasă și constructivă în societate.

Din păcate, în ziua de astăzi, mulţi oameni uită să îşi cureţe sufletul de lucruri negative şi malefice confundând răul cu sentimente nobile ca iubirea, adevărul şi binele. Se produc adevărate nenorociri şi astfel mulţi dintre noi suntem trataţi cu răutate şi aroganţă sau suntem manipulaţi, minţiţi şi înşelaţi de către persoane iresponsabile cu sufletul plin de violenţă şi orgolii.

Ca urmare a exemplelor pe care le avem în fiecare zi, mie îmi este foarte greu să mai cred în oameni. Personal, nu cred că există o fiinţă mai rea şi distrugătoare ca Omul şi de aceea nu mai cred în umanitatea lui sau în bunele intenţii, cu atât mai mult că o parte dintre ei se erijează în persoane de bună credinţă. Pe zi ce trece, constat în jurul meu o acută lipsă de umanitate, de altruism, sau pur şi simplu a unor gesturi simple, lipsite de formalism, dar sincere şi spontane.

De aceea, uneori, chiar îmi doresc să rup orizontul, să deschid cerurile şi să schimb lumea şi oamenii făcându-i mai bogaţi sufleteşte. Aş vrea să dărâm supremaţia vanităţii şi avariţia extremă. Aş vrea să pot dărui copiilor copilărie, bolnavilor şansa la viaţă, bătrânilor o bătrâneţe fără griji şi oamenilor adevăraţi zâmbetul pe buze şi lumina pe faţă. Nu ştiu dacă îmi doresc prea mult, dar asta simt şi trăiesc.

Spun aceste lucruri pentru că am întâlnit de-a lungul vieţii oameni memorabili, deosebiţi prin pregătirea profesională, caracter, suflet şi trăire, oameni ce mi-aş fi dorit să-i pot păstra aproape o viaţă întreagă. Este adevărat însă, că am întâlnit şi aşa zis oameni, pe care ulterior mi-am dorit să nu-i fi întâlnit niciodată, persoane pe care le-am crezut sincere, credincioase şi apropiate până când le-au căzut măştile, scoţând la iveală hidoşenia chipului lor înspăimântător. Sigur şi acele persoane sunt tot oameni şi dacă îi judec, înseamnă că nu sunt cu nimic mai bună decât ei. De aceea, mi-aş fi dorit să îi pot ajuta punându-le în sufletul lor pe adevăratul Dumnezeu şi eliberând toxicitatea din inima lor.

Oricât de mult ne place să poleim realitatea, tot va veni o zi când adevărul ne va plesni peste faţă. Cu tot modernismul de care beneficiem în zilele noastre, chirurgia plastică încă nu a putut schimba senimentele şi nici nu a putut remodela caracterul cuiva. Totodată, nici senzaţia amară a dezamăgirii nu poate fi ştearsă de nimic, când constaţi ca toate eforturile tale şi propriul exemplu sunt neobservate. Până la urmă, fiecare este responsabilul propriilor greşeli, atunci când sunt asumate şi nu plasate asupra celorlalţi. Cu riscul de a mă repeta, spun că viaţa este atât de ciudată, de nedreaptă şi crudă uneori, dar din păcate ea este numai una şi dacă o irosim, alta nu vom mai primi în schimb.

De noi depinde cum alegem să trăim în adevăr, în respect şi cinste, fiind scutiţi de dezamăgiri şi suferinţă sau să convieţuim în mocirla ilegalităţii, minciunii şi arivismului, dansând fatidic pe marginea prăpastiei privind adâncul hăului.

Viaţa nu vine la pachet cu un ghid cu instrucţiuni de folosire, de aceea trebuie să ne cunoaştem limitele, responsabilităţile, fiind perfecţi într-o lume imperfectă şi sinceri cu noi înşine. Într-un cuvânt, trebuie să fim oameni adevăraţi şi fericiţi în adâncul sufletului, pentru a nu fi nevoiţi să apelăm la antidotul amar împotriva toxicităţii umane