Vizită la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București a delegației Districtului Chaoyang din Beijing

Cu ocazia întâlnirii a fost semnat un Memorandum de Cooperare între CCIB și Camera de Comerț Internațională Yabaolu din Beijing (BYICC)

La 18 aprilie 2024, Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie din București (CCIB), împreună cu Mihai Andrițoiu, presedinte executiv al Asociației China – România pentru Promovarea Comerțului Internațional și Economiei (AFPICE) au primit delegația Administrației Districtului Chaoyang din Beijing formată din Xiao Wen, președintele Comisiei pentru educație a Districtului și Meng Fansen, director al Comitetului pentru muncă a Sub-Districtului Chaowai din cadrul Districtului Chaoyang din Beijing. Au fost prezenți la întâlnire: Wang Fa, Secretar I la Secția Economică, Li Yi, Secretar II la Secția Politică a Ambasadei R.P.Chineze în România, Maier Corin Bogdan, reprezentantul în țara noastră a BYICC, membrii ai comunității de afaceri chineze în țara noastră, iar din partea română, Gabriela Iftene, director executiv, colectivul Serviciului Relații Internaționale din CCIB, membrii AFPICE și reprezentanți ai firmelor și companiilor românești interesate de promovarea relațiilor comerciale româno – chineze în special a exporturilor românești în această țară.

Chaoyang este cel mai mare și cel mai populat district central din Beijing, unde își au reședința toate ambasadele străine, inclusiv, a României, excepție făcând misiunile diplomatice ale Federației Ruse și Luxemburgului. Conform site-ului official al Districtului Chaoyang, acesta este gazda a peste 3.000 de firme străine, 167 agenții internaționale de știri, precum și a 2/3 dintre companiile transnaționale care au investit în Beijing. În Chaoyang își are sediul Camera de Comerț Internațională Yabaolu din Beijing (BYICC).

Salutând prezența oaspeților, președintele Stocklosa a făcut o succintă prezentare a istoriei de 156 ani a CCIB și de 113 ani a sediului său istoric, a locului și poziției Camerei din București în sistemul cameral din țara noastră. ”După volumul schimburilor comerciale China este al doilea partener comercial al României între statele din afara UE și principala piață necomunitară de origine de unde provin produsele importate în țara noastră. Totodată, în comerțul cu China, România înregistrează cea mai mare balanță deficitară, impunându-se ca firmele și companiile românești să fie mai active pe piața chineză, iar autoritățile  competente din această țară să le ofere sprijinul necesar” a menționat Iuliu Stocklosa în mesajul adresat delegației chineze.

Cei doi oaspeți au făcut prezentări ale potențialului de colaborare economică, dar și culturală a Districtului Chaoyang cu municipiul București, amintind de colaborarea existentă cu Primăria Sectorului I, asigurând totodată de sprijinul autorităților locale pentru buna cooperare în viitor.

În marja întâlnirii, președintele Iuliu Stocklosa și reprezetantul din România a Camerei Internaționale Yabaoludin Beijing au semnat Memorandumul de Cooperare între CCIB și BYICC, care devine al 12-lea acord de colaborare între Camera București și o structură similară din China.

La finele anului 2023, R.P.Chineză  a fost al doilea partener comercial al României (după Turcia) în afara UE, cu o valoare totală a schimburilor de 8,2 miliarde USD, principala țară de origine din spațiul necomunitar pentru produsele importate de România (7,3 miliarde. USD), dar numai a opta piață de desfacere a mărfurilor românești în spațiul extracomunitar  (0,9 miliarde USD). Cu un deficit de 6,4 miliarde USD, la 31 decembrie 2023, China conducea detașat în topul țărilor cu care România înregistra balanțe comerciale negative, urmată de Germania (4,6 miliarde USD), Polonia (4,5 miliarde USD) și Turcia (3,6 miliarde USD).