Ziua Naţională a Constructorului, la prima ediţie, sărbătorită pe data de 14 septembrie

Începând cu 2019, în fiecare an pe data de 14 septembrie, se va sărbători Ziua Naţională a Constructorului. Este data inaugurării Podului de la Cernavodă (construit de inginerul român Anghel Saligny, la vremea aceea, în 1895, era cel mai mare din Europa şi al treilea ca lungime din lume).

Iniţiativa a apărut la solicitarea Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii şi a fost legiferată de Parlament (prin Legea nr. 350/2018), din nevoia de a marca prestigiul acestei profesii care a dăruit României personalităţi ca Elie Radu, Anghel Saligny, Gheorghe Balş, George (Gogu) Constantinescu, Emil Prager, Gheorghe Duca, Constantin Avram, Panaite Mazilu, Ionel Radu Prişcu, Paul Solacolu, Costin Georgian, Eugeniu Iordăchescu, Traian Popp, Vasile Hobjilă, Nicolae Noica, George Iacobescu şi mulţi alţii, profesionişti care au pus pe harta ţării numeroase investiţii care au contribuit la modernizarea României.

La nivel european şi la nivel naţional, industria construcţiilor aduce nenumărate beneficii societăţii şi economiei (case, şcoli, spitale, drumuri, poduri, autostrăzi, reţele de canalizare şi apă, lucrări hidrotehnice şi de amenajare a cursului râurilor), contribuind la creşterea calităţii vieţii şi transformând visele noastre în realitate, prin munca nevăzută a inginerilor, proiectanţilor, diriginţilor de şantiere, maiştrilor şi muncitorilor în construcţii.

În calitate de autoritate de stat în domeniul construcţiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin această zi aniversară doreşte să sublinieze importanţa muncii constructorilor şi să le mulţumească pentru eforturile depuse la dezvoltarea României.