Poate am înţeles că trebuie să fim mai buni, nu numai de sărbători…

Am aşteptat cu interes perioada Sărbătorilor Pascale pentru a aşterne pe hârtie aceste gânduri care mă frământă de mult timp. Îndemnul – Hai să fim mai buni de Sărbători a devenit deja un clişeu, şi că ne place sau nu, aceasta este realitatea. M-am întrebat adesea, să fim mai buni cu scopul de a fi mai fericiţi sau cu scopul de a face asta pentru că aşa e bine?

Şi chiar cu riscul de a supăra pe cineva doresc să intru inima subiectului cu pantofii mei cu toc cui! Glumesc nu doresc să înţep sau să rănesc pe cineva dar pentru a mia oară subliniez că bunătatea este o trasătură de caracter moştenită genetic este “eul” fiecăruia dintre noi dar şi dobândită prin educaţie dacă fondul permite. Ea poate fi multiplicată atunci când este împărţită celorlalţi asemeni unei bucăţi de pâine unor oameni flămânzi sau poate fi păstrată pentru sine şi se numeşte egoism.

Şi cum sunt la ora întrebărilor: Nu înţeleg de ce de sărbători trebuie sa fim mai buni şi nu înţeleg de ce avem nevoie de o zi specială în care să dovedim acest lucru. Ce facem însă în timpul anului? La ce ne gândim în restul zilelor din an?

Ce-ar fi oare să avem sărbatoare în fiecare zi şi să ne formăm un nou stil de viaţă. Veţi spune că este o utopie! Eu spun însă că este greu dar nu imposibil… Acum mulţi ani când m-am trezit cu aceste gânduri am crezut pentru câteva momente că greşesc dar astăzi mai mult ca oricând repet de sărbători suntem mai buni unii cu alţii, nu din convingere ci din tradiţie. Dacă ar fi din convingere ar dura tot timpul anului. Suntem mai buni de Sărbători, dar cu fericirea cum rămâne? Degeaba eşti bun pentru că aşa trebuie, dacă uiţi că bunătatea trebuie să fie mână în mână cu fericirea.

Nu o să reuşim niciodată să fim buni pe parcursul unui an întreg dacă nu vom reuşi să-i facem fericiţi pe cei din jurul nostru. Sunt câteva reguli simple pe care exersându-le vom aduce bucuria de zi cu zi, de care fiecare dintre noi are nevoie.

Să încearcăm să zâmbim în momentul în care salutăm pe cineva. Să fim generoşi din suflet şi nu din obligaţie sau convenienţă. Este o vorbă care spune cât dai atât primeşti sau dăruind primeşti. Cred că cel mai de scump dar este să faci pe cineva fericit! Întotdeauna râsul generază hohot de râs, iar fericirea generează mai multă fericire. Oricât de prost ne merge într-o zi făcând bilanţul şi cuantificând faptele bune în detrimentul celor mai puţin favorabile vom avea garanţia satisfacţiei morale, ceea ce este un lucru extraordinar.

Sărbătorile vin şi pleacă iar noi rămânem cu trăirile. Să nu facem din ele scenarii pentru alţii. Îmi place să spun că fiecare dintre noi îl judecă pe celălalt prin prisma lui. Aşadar să ne facem noi trăirile frumoase , sentimentele nobile şi sufletul de aur şi punându-le într-un surâs să ne facem împreună viaţa mai frumoasă!

Anul acesta ne-a încercat şi ne-a demonstrat cât suntem de importanţi unii în viaţa celorlalţi dar şi că adevărata virtute este sănătatea deplină.

Mulţumesc celor care cred în gândurile mele şi le urez tuturor o primăvară cu sănătate, bucurie în suflet şi cu iubire în inimă! Sărbători luminate în linişte şi pace!