România, prima ţară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei de coronavirus

România a devenit prima ţară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei de coronavirus Covid-19, o decizie care ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global.

Ordonanţa Militară 8, care a suspendat exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr, pe întreaga perioadă stării de urgenţă a venit în urma declaraţiei premierului Ludovic Orban de a luat  în calcul oprirea exportului la grâu.

„S-au exportat aproape 700.000 de tone de grâu, din cauza faptului că a crescut preţul şi este o cerere mare. Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă”, a explicat şeful executivului.

Totuşi, decizia este în mare măsură simbolică, apreciază cunoscuta publicație americană Bloomberg. România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja şi a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol, respectiv peste 90%. În acest context, mai puţin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, care oferă servicii de consultanţă pentru sectorul agricol.

Decizia este încă un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condiţiile în care cumpărătorii îşi extind aprovizionarea şi virusul a schimbat rutele comerciale obişnuite. „

Aceasta este o manifestare a unei noi tendinţe – protecţionismul alimentar – şi confirmă că există temeri privind aprovizionarea”, a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Decizia României ar putea sprijini, de asemenea, preţuri mai ridicate ale cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referinţă pe plan global, cotaţiile au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.

Naţiunile Unite au avertizat că ţările trebuie să evite „politicile protecţioniste” şi au tras un semnal de alarmă printr-un raport recent, care estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă şi a întreruperii activităţii în urma pandemiei.

Chiar dacă Rusia şi Kazahstan au impus deja limite, reglementările sunt suficient de relaxate, astfel încât cantităţi mari de cereale încă se exportă.

România va permite vânzarea cerealelor în interiorul UE, dar va fi solicitat un document că nu este destinat pentru export, a informat Guvernul. În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, către ţările din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, şi furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud şi Sudanului. În plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE şi un mare furnizor de orz.