Teorii şi speculaţii despre originea coronavirusului COVID-19

Un subiect de maxim intens dezbătut la nivel mondial, în această perioadă, este cel al coronavirusului, virusul necunoscut, descoperit la sfârșitul lui noiembrie 2019 în Wuhan – China și care provoacă o pneumonie severă, cu mortalitate ridicată. Dacă inițial s-a suspectat că virusul ucigaş ar proveni de la animale vândute la piața de fructe de mare din Wuhan, în ultima vreme a început să se lanseze ideea că, acesta ar putea fi începutul unui război biologic declanșat de China. Într-o lume în care nimic nu este întâmplător, în care coincidențele se succed cu o repeziciune suspectă, nu este de mirare că se construiesc tot felul de teorii ale conspirației.

Dacă în decembrie 2019, peste 40 de persoane au dezvoltat o boală misterioasă de tip pneumonie în oraşul Wuhan, provincia Hubei din China la câteva săptămâni, respectiv  în ianuarie 2020, virusul s-a răspândit rapid pe tot globul.

Deoarece virusul COVID-19 continuă să ameninţe violent comunitatea internaţională, apar teorii şi speculatii despre originea sa.

Primul suspect pentru dezvoltarea coronavirusulu este piaţa de animale exotice din oraşul Wuhan din China, epicentrul focarului. Locul a fost perfect pentru reproducerea noului virus, deoarece carnea crudă şi animalele salbatice vii se află într-un spaţiu comun, o sursă facilă de transmitere a virusului de la animale la oameni. De asemenea, este de notorietate tradiţia chinezilor pentru mâncarea exotică, inclusiv pentru ciorbele de lilieci, şobolani, şerpi şi pui de lup, o posibilă cauză a acestei noi pandemii.

Oamenii de ştiinţă indică faptul că oraşul Wuhan găzduieşte nu numai o piaţă de fructe de mare şi animale salbatice, ci si unul dintre cele mai avansate laboratoare de cercetare biologică din China.

În acest context se speculează o altă teorie potrivit căreia noul coronavirus este legat de programele de război biologic din China, având în vedere că laboratoatele Institutului Naţional de Biologie, Securitate şi Virologiei Wuhan, gestionează viruşi periculoşi şi mortali, inclusiv fosta pandemie SARS-CoV. Institutul naţional de biosiguranţă Wuhan crează şi vinde produse biologice, produse din sânge, produse terapeutice şi dispozitive medicale. Conform rapoartelor The Washington Times bazate pe informaţii militare, virusul s-ar putea să provină din una dintre cele două facilităţi de cercetare chineze asociate cu programele secrete de război biologic. Anul trecut, China a fost bănuită că a lucrat în secret la arme biologice distructive, încălcând Convenţia privind armele biologice, care interzice producerea, dezvoltarea, stocarea armelor biologice şi toxinelor. Razboiul biologic implică utilizarea intenţionată a viruşilor, bacteriilor şi a altor germeni pentru a dezactiva sau ucide oameni, culturi şi animale iar istoria a demonstrat utilizarea armelor biologice –antraxul în anul 1932.

Există foarte multe semne de întrebare pe care oamenii de știință din zona intelligence le-au ridicat în mod public în privința acestui virus cu efecte letale. Se vehiculează ideea că în orașul Wuhan există două laboratoare – doar unul recunoscut oficial de chinezi, care păstrează și lucrează cu viruși letali, inclusiv cu coronaviruși, ambele laboratoare fiind incluse în programul militar ilegal și secret chinez de realizare a unor arme biologice. Să sperăm că este o coincidență faptul că epidemia a izbucnit la Wuhan, exact orașul unde se află laboratorul sau laboratoarele biologice… Încă nu știm, dar trebuie să ne amintim de semnalul de alarmă tras de cercetătorii americani și britanici, încă din 2014, cu privire la „Armaggedonul bacteriologic” care s-ar putea declanșa și ar putea ucide sute de milioane de oameni. Sursa aducea în atenţie China, pornind de la situaţia dezastruoasă în ceea ce priveşte sectorul sănătăţii – inclusiv muşamalizarea epidemiei iniţiale de SARS, schemele susţinute de guvern pentru comercializarea sângelui, care au dus la o epidemie masivă de SIDA, recoltarea de organe de la prizonieri în spitale militare pentru profit și experimentele biologice ciudate care se fac în această țară.

Să sperăm, totuşi că se va afla adevărul şi totodată se va găsi şi antidotul pentru stoparea epidemiei.

Cert este că pandemia Covid-19 va degenera într-o criză economică și geopolitică de amploare. Despre perioada glaciară economică, însă vom reveni în ediţia viitoare!