Urzica, miracolul sănătăţii la început de primăvară!

În ţara noastră, urzica este considerată o plantă comună, care creşte prin păduri şi grădini. Ceea ce nu se ştie este că ceaiul de urzică slăbeşte, iar mâncarea din această plantă este pe drept cuvânt delicioasă. În plus, există şi proprietăţi vindecatoare ale acestora.

Urzicile sunt printre cele mai bogate plante în substanţe benefice pentru corpul uman, fapt ce a determinat nutriţioniştii să le recomande ca aliment sau plantă medicinală pentru detoxifierea şi pentru regenerarea organismului. Urzicile conţin substanţe de natură proteică şi glucidică, un număr important de aminoacizi, vitaminele B2, K şi C, polivitamina A, acid pantotenic, beta caroten, săruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu, amine, cetone, steroli şi multe altele în cantităţi mai mici.

Proprietăţile antiinflamatorii sunt datorate prostaglandinelor. Urzicile au o serie de proprietăţi benefice. Este cunoscut rolul lor diuretic, hemostatic (opreşte sângerarea), antiseptic, emolient, depurativ, antireumatic, antianemic, cicatrizant, regenerant şi renal.

Preparând urzicile sub formă de ceai, acestea au proprietăţi de detoxifiere a sistemului circulator, purifică sângele şi elimină toxinele din organism. Ceaiul se face din două liguriţe plantă uscată la o cană de 250 ml apa fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute şi se beau 1-2 căni de ceai pe zi.

Din urzică se poate face şi un sirop (urzică şi miere de albine) care detoxifică şi conferă organismului un plus de energie. Pentru reumatism şi dureri de spate, frunzele de urzică proaspăt culese se aplică direct pe locul dureros timp de 15 minute, iar rezultatele se simt imediat.