Agricultura regenerativă, o prioritate pentru toate statele membre ale Uniunii Europene!

Cercetătorii Academiilor Naționale de Științe din Europa au realizat un studiu  prin intermediul căruia oferă dovezi potrivit cărora agricultura regenerativă poate contribui la reducerea riscurilor climatice și susține potențialul necesar  pentru asigurarea hranei populației mondiale,  în continua creștere, în contextul  îmbunătățirii biodiversității.

Conform  studiului, agricultura convențională practicată astăzi pe scară largă are un uriaș impact negativ asupra solului, ceea ce duce la degradarea și sărăcirea lui.  În cadrul analizelor  științifice realizate de European Academies’ Science Advisory Council – EASAC, pe tema agriculturii regenerative, se explică faptul că acest tip de agricultură abgradată vremurilor actuale, reprezintă o adevărată comoară neexploatată pe deplin, care își poate dovedi utilitatea și eficiența în gestionarea crizei climatice și bineînțeles alimentare.

Analiștii și specialiștii europeni în studii economice agricole au tras un semnat de alarmă și au ținut să sublinieze că a sosit momentul ca accentul să fie pus pe calitatea și pe valoarea nutritivă a produselor agricole și nu pe cantitatea acestora. În studiu s-a mai precizat că agricultura regenerativă nu este în contradicție cu utilizarea tehnologiilor moderne de cultivare a solului, nici cu folosirea de îngrășăminte minerale sau de produse de protecție a plantelor ci s-a  recomandat cu argumente o utilizare limitată și mai bine direcționată a acestora. De exemplu, folosirea produselor chimice de sinteză poate fi redusă prin alternative biologice, prin utilizarea de culturi modificate genetic rezistente la agenți patogeni sau chiar prin introducerea de prădători.

Agricultura regenerativă poate prelua cantități mari de dioxid de carbon din atmosferă și le poate reda solului.

„Ne aflăm pe cel mai vast și puternic sistem de captare a carbonului de pe planetă. Multe teste de teren arată cât de mare este capacitatea de stocare a solului. Dacă dorim să păstrăm biodiversitatea, să extindem producția de alimente și să combatem schimbările climatice, agricultura regenerativă este singura solutie!“, se arată în studiul EASAC.

Totodată, se recomandă ca agricultura regenerativă să fie prioritară pentru toate statele membre ale Uniunii Europene atunci când implementează noua politică agricolă comună. Aceasta include o mai mare diversificare în cadrul culturilor și între culturi, introducerea culturilor permanente și perene, extinderea agrosilviculturii și a culturilor intercalate, menținerea culturilor vegetale verzi de acoperire pe toate câmpurile agricole, în toate anotimpurile, și reducerea lucrărilor solului.

Agricultura Regenerativă are ca scop protejarea și regenerarea sistemelor naturale- sol, apă, biodiversitate, punând un accent deosebit pe îmbunătățirea stării solului și regenerarea celui degradat prin practici și tehnici active.

Esenţa agriculturii regenerative, constă în faptul că specialiștii și cercetătorii trebuie să găsească acele tehnici care fac ca solul să se autoregenereze iar fermierii adevărați îngrijitori ai acestui pământ au datoria de dezvolta o agricultură performantă într-un sol curat și sănătos!