
Termene.ro, platforma care oferă informații actualizate în timp real despre firmele din România, anunță numirea lui Alexandru Mărăcineanu în funcția de Chief Technology Officer (CTO) începând cu 15 aprilie 2021.
În acest nou rol, Alexandru Mărăcineanu va fi parte a echipei de management și va coordona dezvoltarea IT a platformei Termene.ro și echipa de specialiști tech din companie.
“Am ales să dau curs acestei propuneri tocmai pentru că reprezintă o provocare și promovare în interiorul organizației, iar resursele Termene – echipa IT formată din 18 persoane și noul centru de date, o investiție de 1 milion de euro – sunt orientate către inovație și performanță. Este un tren de mare viteză în care vrei să te urci și, cu atât mai mult, să fii conductorul”, a declarat Alexandru Mărăcineanu, noul CTO Termene.ro.
Cu 15 de ani de experiență în zona tech, Alexandru Mărăcineanu consideră că rolul strategic al unui CTO este de a alinia resursele companiei la obiectivele de business și de a fi liantul dintre management și echipa IT. “Într-un business tech, nucleul de bază este format din departamentul IT, iar rolul CTO-ului este strategic prin deciziile care influențează direcțiile de dezvoltare ale companiei”, spune Alexandru Mărăcineanu.
Compania Termene.ro estimează pentru 2021 o creștere accelerată în contextul lansării unor proiecte noi care au ca fundament instrumente de Inteligență Artificială (AI).
Tehnologia, în principal machine learning și AI, poate fi o mină de aur pentru dezvoltarea unei afaceri, potrivit lui Alexandru Mărăcineanu. Tehnologia poate grăbi acest proces de dezvoltare, îl poate securiza și elimină erorile de natură umană. Concret, algoritmii de machine learning analizează un volum imens de date, învață din acestea și pot da răspunsuri mult mai rapid decât o poate face un om sau un întreg departament de procesare de date. De asemenea, tehnologia poate securiza o afacere: algoritmii de fraud detection au rezultate excelente la ora actuală și ajută în ceea ce privește detectarea și eliminarea tranzacțiilor suspecte.
Spre exemplu, prin utilizarea tehnologiilor de tip machine learning în proiectul Termene_AI_360, echipa Termene.ro dezvoltă un algoritm nou care are ca obiectiv îmbunătățirea calculului economic și matematic pentru determinarea riscului de insolvență a unei companii.
“Am reușit deja să obținem rezultatele dorite, ceea ce duce la o siguranță mai mare în prezicerea riscului pentru companii. Cred că orice afacere va avea o componentă de machine learning/AI în viitorul apropiat. Spre exemplu, o cofetărie va folosi în viitor, în loc de o statistică simplă care să decidă producția de savarine, un algoritm AI care va lua în calcul mult mai multe variabile (consumul mediu de savarine pe localitate/regiune, vremea – cu cat este mai urât afară, cu atât vor fi mai puțini clienți în cofetărie, media vânzărilor din aceeași perioadă a anilor anteriori, vânzările business-urilor cu același profil etc.), ceea ce se traduce printr-o eficientizare a producției, costurilor și, implicit, a vânzărilor”, explică noul CTO al Termene.ro.
Tehnologia AI este importantă pentru dezvoltarea businessurilor din România, potrivit Termene.ro, datorită avantajului competitiv obținut prin utilizarea tehnologiei. Acest avantaj rezultă din trei mari categorii unde poate fi folosită AI: automatizarea proceselor de business, analiza și interpretarea datelor și comunicarea cu clienții și angajații. Contabilitatea, marketingul online, medicina, asigurările și serviciile financiare sunt domeniile care au cel mai mare potențial de adopție a tehnologiei AI în anul 2021.
Prin intermediul Termene.ro, utilizatorii au acces instantaneu la informații brute sau rapoarte avansate despre datele financiare, fiscale și juridice ale tuturor firmelor din România, din surse sigure și actualizate în timp real.
Despre Termene.ro
Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.