ANAF va publica lista debitorilor începând din această lună

Agenția Națională de Administrare Fiscală va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în trimestrul patru din 2019, conform legislaţiei în vigoare.

Pe lista debitorilor vor fi incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către ANAF. Actul este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Obligaţiile fiscale pentru trimestrul patru din 2019 sunt aferente perioadei octombrie – decembrie 2019. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, regelmentează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.

Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:

  1. a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  2. b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  3. c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori:

ANAF va efectua modificări în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste.